رصد لیزری جنگلهای زمین از فضا

پالس‌های لیزری تابانده شده از فضا، به درک بهتر نقش جنگل‌ها در تغییرات آب و هوایی کمک می‌کنند. رصد لیزری جنگلهای زمین از فضا

به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ناسا بجز تمرکز بر فعالیت‌های فضایی مانند ارسال کاوشگر به مریخ و مقاصد دور دست در منظومه شمسی، از سیاره زمین نیز غافل نبوده است.

آژانس فضایی آمریکا اوایل ماه جاری میلادی از طراحی دو ابزار رصدگر زمین برای ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) خبر داد که شامل ISS-RapidScat برای رصد بادهای اقیانوسی و طوفان‌ها و CATS برای اندازه‌گیری بادها و سطح آلاینده‌های موجود در جو زمین است.

طرح دیگری که ناسا طی هفته جاری از آغاز مراحل طراحی و ساخت آن خبر داد، ساخت دستگاه لیدار «بررسی دینامیک اکوسیستم جهانی» موسوم به GEDI برای رصد زمین از فضا است.

لیدار – ترکیبی از دو واژه نور (light) و رادار (radar)‌ – روشی است که در آن پالس‌های لیزری از فضا به سطح زمین تابانده شده و سپس پرتوها به ابزار اولیه بازمی‌گردند؛ با اندازه‌گیری زمان بازگشت پالس لیزری به نقطه اصلی، محققان قادر به تعیین ارتفاع ویژگی‌های مختلف سیاره‌ای خواهند بود.

دستگاه GEDI از لیدار برای نقشه‌برداری سه‌بعدی از زمین استفاده کرده و به محققان برای بررسی میزان کربن موجود درجنگل‌ها کمک می‌کند؛ این وسیله دارای سه لیزر آنبورد است که ۱۴ پرتو لیزری مجزا را به مناطق هدف می‌تاباند.

«برایان بلر» محقق ارشد این پروژه تأکید کرد: لیدار از توانایی منحصربفرد نفوذ به عمق درختان برای اندازه‌گیری ارتفاع و ساختار داخلی جنگل به منظور تعیین مقادیر کربن موجود در آنها برخوردار است؛ پرتوهای لیزر این دستگاه کاملا ایمن بوده و خطری برای گیاهان یا انسان ایجاد نمی‌کنند.

دستگاه GEDI‌ در طول یکسال بیش از ۱۶ میلیارد پالس لیزری را به زمین تابانده و جنگل‌های بین ارتفاع ۵۰ درجه شمال و ۵۰ درجه جنوب را پوشش می‌دهد؛ زمانیکه پالس‌های لیزری به ابزار در حال چرخش در مدار زمین بازمی‌گردند، دستگاه قادر به تمایز قایل شدن بین شاخه‌ها و برگ‌های درختان با سطح زمین خواهد بود.

دستگاه لیدار «بررسی دینامیک اکوسیستم جهانی» سال ۲۰۱۸ آماده پرتاب به مدار زمین خواهد شد.