تصاویر خارق‌العاده از زیباترین و بی‌نظیرترین انفجار ستاره‌یی

دگرگونی باشکوه یک ستاره در تصاویر خارق‌العاده یک انفجار ستاره‌یی در فاصله ۲۰ هزار سال نوری به نمایش در آمد.این انیمیشن ، یک انفجار عظیم را از سوی ستاره قرمز رنگ V۸۳۸ Monocerotis در صورت فلکی تک‌شاخ ثبت کرده است. تصاویر خارق‌العاده از زیباترین و بی‌نظیرترین انفجار ستاره‌یی

این ستاره پیش از انفجار به اندازه‌ای بزرگ شد که به یکی از بزرگترین ستاره‌های مشاهده شده توسط ستاره‌شناسان تبدیل شده و ۶۰۰ هزار برابر نور بیشتری از خورشید تولید می‌کرد.

V۸۳۸ در زمان انفجار یک پژواک نوری در حال گسترش را تولید کرد که غبار کیهانی اطرافش را روشن کرده و زیباترین تصاویر رصد شده توسط تلسکوپ فضایی هابل تا به امروز را بوجود آورد.

در این تصاویر از مجموعه‌ای از تصاویر ثبت شده توسط تلسکوپ هابل در سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۶ استفاده شده که در آن زمان ستاره V۸۳۸ Monocerotis یک تلالو ستاره‌ای بسیار درخشان را که تا آن روز دانشمندان ندیده بودند، از خود تولید کرده بود.

چنین تلالو ستاره‌یی، بسیار بی‌نظیر بود چرا که ابرنواخترها و نواخترها به طور معمول، ماده‌ای را در فضا منتشر می‌کنند که آنها را از دید پنهان می‌کند.

در حالیکه این تصاویر به نمایش انتشار ماده توسط ستاره V۸۳۸ در فضا می‌پردازند، آنچه در حقیقت در حال نمایش آن است یک پژواک نوری متحرک از تلالو درخشان به سمت بیرون بوده که یک میلیون برابر درخشش خورشید است.

به گفته ناسا، نور این تلالو در زمان پژواک با حلقه‌های متوالی دورتر در مجموعه پیچیده غبار محیطی بین‌ستاره‌ای که اطراف ستاره را گرفته است،‌ منعکس می‌شود.

ساختارهای شبیه گرداب در ستاره در این تصاویر قابل مشاهده هستند و ممکن است با آثار میدانهای مغناطیسی فضای بین ستاره‌ای ایجاد شده باشند.

دانشمندان هنوز نمی‌دانند چه چیز باعث این انفجار شده است. آنها در ابتدا پیش‌بینی کرده بودند که ستاره‌شناسان در حال تماشای یک ابرنواختر یا پالس نوری یک ستاره در حال مرگ هستند.

اما این نظریه‌ها پس از کشف اینکه V۸۳۸ احتمالا یک ستاره جوان بوده،‌ رد شدند.

مقاله‌ای با مشارکت محققان رصدخانه نیروی دریایی آمریکا، دانشگاه آریزونا و سازمان فضایی اروپا نتیجه گرفت: این ویژگیها در ترکیب با درخشش بسیار زیاد و رفتار انفجاری غیرعادی نشان می‌دهند که ستاره V۸۳۸ Monocerotis نوع ناشناخته‌ای از انفجار ستاره‌یی است که هیچ توضیح رضایت‌بخش فیزیکی در مورد آن وجود ندارد.

ستاره V۸۳۸ Monocerotis در فاصله ۲۰ هزار سال نوری در صورت‌فلکی تک‌شاخ قرار داشته و پژواک نوری به تصویر درآمده از قطری حدود شش سال نوری برخوردار است.

مراحل انفجار ستاره‌ای در فاصله ۲۰ هزار سال نوری

منبع:ایسنا