ماهواره «گایا» در تصاویر تلسکوپ پرقدرت رصدخانه اروپا

نقاط سفیدی که در تصاویر ارسالی برجسته‌ شده‌اند، ماهواره «گایا» متعلق به آژانس فضایی اروپا را نمایش می‌دهند.این تصویر توسط «تلسکوپ بسیار بزرگ» متعلق به رصدخانه جنوب اروپا در شیلی رصد شده است. ماهواره «گایا» در تصاویر تلسکوپ پرقدرت رصدخانه اروپا

فضاپیمای گایا در ۱۹ دسامبر سال ۲۰۱۳ از پایگاه فضایی آژانس فضایی اروپا در گویان فرانسه پرتاب شد و هم‌اکنون ۱.۵ میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد و حول نقطه‌ مجازی در فضا موسوم به L۲ مدارگردی می‌کند.

از این نقطه، گایا آسمان را به طور پیوسته برای پنج سال آینده رصد خواهد کرد و از یک میلیارد ستاره کهکشان راه شیری نقشه‌برداری می‌کند؛ تفحص این فضاپیما، نقشه سه‌بعدی بی‌سابقه‌ای از مکان‌ها و حرکات ستاره‌ای را برای بررسی منشا و تکامل این کهکشان ایجاد می‌کند. ستاره‌شناسان به گایا برای نشانه‌گرفتن ستارگان با دقت فوق‌العاده نیاز دارند و برای رسیدن به اهداف مطلوب، آنها باید از مکان این فناوری در منظومه شمسی نیز آگاهی داشته باشند.

مشاهده گایا با استفاده از تلسکوپ‌های زمین‌محور ممکن اما دشوار است، زیرا این ماهواره حدود یک میلیون برابر کم‌نور از آن است که توسط چشم غیرمسلح قابل‌شناسایی باشد. برای اندازه‌گیری مکان آن در آسمان، شبکه‌ای از تلسکوپ‌های کوچک و متوسط در حال نظارت بر سامانه مزبور هستند و با استفاده از این اطلاعات، «مرکز عملیات فضایی» آژانس فضایی اروپا حرکت و مکان آن را با دقت بالا تعیین می‌کند.

تصاویر ارائه‌شده جدید به فاصله ۶.۵ دقیقه، در ۲۳ ژانویه(سوم بهمن) و با همکاری رصدخانه جنوب اروپا و آژانس فضایی این قاره در مشاهده گایا، به دست آمده‌اند.

ماهواره «گایا» در تصاویر تلسکوپ پرقدرت رصدخانه اروپا
    ماهواره گایا در تصویر تلسکوپهای زمینی