«دست فضایی» از دریچه تلسکوپ ناسا + تصاویر

ابری عظیمی از مواد خارج شده از یک ستاره که توسط تلسکوپ فضایی NuSTAR رصد شده، ساختاری از پرتوهای اشعه ایکس پر انرژی است که تداعی کننده تصویر یک دست در فضا است. «دست فضایی» از دریچه تلسکوپ ناسا + تصاویر

این نمای کیهانی که اصطلاحا «دست خدا» (Hand of God)‌ نامیده می‌شود، یک ستاره منفجر شده و ابر عظیمی از مواد خارج شده از آن را نشان می‌دهد.

پیش از این، رصدخانه اشعه ایکس چاندارا، پرتوهای کم انرژی پرتو ایکس به رنگ‌های سبز و قرمز را رصد کرده بود و در تصویر جدید تلسکوپ فضایی NuSTAR، پرتوهای پر انرژی پرتو ایکس به رنگ آبی مشاهده شده است.

«فیونا هریسون»، محقق اصلی تلسکوپ NuSTAR از موسسه فناوری کالیفرنیا تأکید می‌کند: این نمای منحصربفرد، یک باد تپ‌اختر تولید شده توسط باقی مانده متراکم یک ستاره منفجر شده را نشان می‌دهد.

چیزی که پس از انفجار ستاره و خروج ابر عظیمی از مواد باقی می‌ماند، یک تپ‌اختر موسوم به PSR B۱۵۰۹-۵۸ است که هفت بار در ثانیه در حال چرخش بوده و باعث وزیدن باد پرقدرتی از ذرات می‌شود.

این ذرات در تعامل با میدان‌های مغناطیسی اطراف، پرتوهای پر انرژی ایکس به شکل یک دست را شکل می‌دهند.

ابر قرمز بالای انگشتان دست، یک ساختار مجزا موسوم به RCW۸۹ است که یک پرتو کم انرژی ایکس است. بخش سبز رنگ نیز پرتوهای کم انرژی ایکس هستند، اما بخش آبی رنگ، پرتوهای پر انرژی ایکس محسوب می‌شوند.

در تصویر رصد شده توسط تلسکوپ NuSTAR، انرژی پرتو ایکس در طیفی بین ۷ تا ۲۵ کیلو الکترون‌ولت است، درحالی که پرتوهای ایکس رصد شده توسط تلسکوپ چاندرا طیفی بین ۰.۵ تا ۲ کیلو الکترون‌ ولت است.

تپ‌اختر «دست خدا» نمونه ای از پدیده روانی پاریدولیا (pareidokia) است که امکان مشاهده و درک اشکال آشنا در تصاویر مبهم را فراهم می‌کند.

پرتوهای اشعه ایکس پر انرژی به رنگ آبی

منبع:ایسنا