ترکیه و چین در علوم و صنایع فضایی همکاری می کنند

سازمان پژوهش های علمی و فنی ترکیه موسوم به توبیتاک اعلام کرد که این سازمان از طرحهای علمی همکاری مشترک ترکیه و چین در بخش علوم فضایی حمایت خواهد کرد. ترکیه و چین در علوم و صنایع فضایی همکاری می کنند

ˈاونور خلیل اوغلوˈ مدیر پژوهشهای ماهواره ها و فناوری ماهواره توبیتاک که در صدر هیاتی برای مشاهده پرتاب فضا پیمای چین موسوم به Changˈe-۳ به این کشور سفر کرده است این مطلب را در گفت و گو با خبرنگاران ترک عنوان کرد.

وی گفت : مذاکراتی را با طرفهای چینی در خصوص همکاری های دو کشور در باره ساخت ماهواره و پژوهشهای فضایی انجام داده است.

او با اشاره به اینکه ترکیه و چین عضو سازمان همکاری فضایی آسیا - پاسیفیک (APSCO) هستند، گفت : توبیتاک دارای پروانه فعالیت فضایی در ترکیه است و نهادی است که می تواند در این راستا همکاریهای سازنده ای با چین داشته باشد.

خلیل اوغلو به سابقه همکاریهای توبیتاک با موسسات فضایی چین به ویژه در خصوص زلزله نگاری اشاره کرد و افزود : دوطرف در چارچوب (APSCO) می توانند همکاریهای خودرا بیش از این توسعه دهند.

ˈجلال سامیˈ استاد دانشگاه فنی یلدیز استانبول نیز گفت: ترکیه و چین در زمینه برنامه های آموزش فضانورد زمینه همکاری دارند.

او با اشاره به اینکه ایستگاه فضایی چین قرار است تا سال ۲۰۲۲ میلادی راه اندازی شود، گفت: این امر فرصت خوبی برای توسعه همکاریهای فضایی ترکیه و چین ایجاد کرده است.

شایان ذکر است که هیات توبیتاک برای مشاهده پرتاب کاوشگر ماه به فضا، به چین رفته اند.

چین بامداد دوشنبه گذشته نخستین سفینه سطح نشین برون زمینی خود را در مسیرش به سوی کره ماه به مدار پرتاب کرد.

کاوشگر ماه چانگ ای- ۳ (Changˈe-۳) که شامل چهارچرخه ماه نوردی به نام ˈیوتوˈ (Yutu) یا ˈخرگوش جیدˈ(Jade) است با یک موشک حامل تقویت شده ˈلانگ مارچ-۳Bˈ از ˈمرکز پرتاب ماهواره‎ای شی چانگˈ در ایالت جنوبی سیچوآن چین به فضا پرتاب شده است.

ترکیه اخیرا اعلام کرد که طرح چهار میلیارد دلاری سامانه دفاع موشکی دور پرواز خودرا به چین واگذار خواهد کرد.

این اقدام ترکیه به عنوان یک کشور عضو ناتو، واکنشهایی را در نزد هم پیمانان ترکیه به ویژه آمریکا در پی داشته است.

ترکیه می گوید برای واگذاری طرح مناقصه ای بین المللی برگزار کرده که شرکت چینی پیشنهاداتی نزدیک به خواسته های این کشور ارائه کرده و از این رو مورد پذیرش قرار گرفته است.

ترکیه مدعی است در این راه دو معیار اصلی داشته است. انتقال فناوری تولید موشک های پدافند هوایی دور پرواز به ترکیه و تولید این موشک ها و آتشبارهای آن در داخل خاک ترکیه و دیگری هزینه.

به گفته مقامات ترکیه پیشنهادات هیچ یک از شرکتهای غربی شرکت کننده در این مزایده بین المللی در راستای معیارهای این کشور نبوده است.

منبع:ایرنا