رمزگشایی از اسرار مریخ باستانی با «زیبایی سیاه»

دانشمندان امیدوارند که با بررسی دقیق شهاب‌سنگ ۷۰۳۴ با قدمت ۴.۴ میلیارد سال به جزئیات بیشتری در خصوص تاریخچه باستانی سیاره مریخ دست پیدا کنند. رمزگشایی از اسرار مریخ باستانی با «زیبایی سیاه»

این شهاب سنگ تیره و براق با نام مستعار «زیبایی سیاه» (Black Beauty) در صحرای بزرگ آفریقا کشف شد؛ عمر اولیه این سنگ حدود دو میلیارد سال تخمین زده می شد.

اما آزمایشات جدید بر روی قطعه دیگری از این شهاب سنگ نشان می‌دهد که این سنگ متعلق به ۴.۴ میلیارد سال قبل و مربوط به مراحل ابتدایی حیات سیاره مریخ است.

پروفسور منیر همایون، نویسنده ارشد این تحقیق و از محققان دانشگاه ایالتی فلوریدا تأکید می‌کند: این سنگ، اسرار یکی از مهمترین دوره‌ها در تاریخ مریخ را فاش می کند.

سنگ های مریخ

تاکنون حدود ۱۰۰ شهاب سنگ مریخی بر روی زمین کشف شده اند که قدمت اغلب آنها بین ۱۵۰ تا ۶۰۰ میلیون سال قبل است.

این سنگ های فضایی پس از بمباران مریخ بوسیله سیارک ها یا دنباله دارها، از سیاره جدا شده و پس از سفر در فضا در نهایت در نقطه یی روی زمین سقوط کردند.

شهاب سنگ «زیبایی سیاه» از پنچ قطعه تشکیل شده و قدمت آن بیش از دیگر نمونه‌ شهاب سنگ‌های کشف است.

آنالیزهای اولیه بر روی یک قطعه به نام NWA۷۰۳۴ قدمت دو میلیارد ساله را نشان می‌داد، اما جدیدترین آزمایش‌های صورت گرفته بر روی قطعه دیگری به نام NWA۷۵۳۳ حاکی از قدمت ۴.۴ میلیارد ساله این سنگ فضایی است و در این صورت عمر قطعه NWA۷۰۳۴ نیز بسیار بیشتر از تصورات قبلی است.

محققان احتمال می‌دهند که این سنگ فضایی در زمانی شکل گرفته که سیاره مریخ در مراحل ابتدایی حیات قرار داشته و تنها ۱۰۰ میلیون سال از عمر آن گذشته است.

این سنگ متعلق به ارتفاعات جنوبی مریخ است که نیمکره جنوبی سیاره را شکل داده اند. در این مقطع زمانی، احتمالا فوران‌های آتشفشانی بر سطح سیاره قابل مشاهده بوده است.

علت اختلاف در تخمین سن

پروفسور کارل ایجی از محققان دانشگاه نیومکزیکو که مطالعات اولیه بر روی قطعه NWA۷۰۳۴ را انجام داده بود، تأکید می کند: تفاوت در اختلاف سن به این دلیل روی می دهد که شهاب سنگ حاوی مخلوطی از ترکیبات مختلف است و در تحقیقات اخیر مشخص شده است که قدمت بخش دیگری از این سنگ متعلق به ۴.۴ میلیارد سال قبل است.

به گفته محققان، برخورد یک سیارک یا دنباله دار، فوران آتشفشانی یا سایر عوامل که حدود ۱.۵ میلیارد سال قبل روی داده می تواند مواد جدیدتری را به پوسته اصلی اضافه کند.

نتایج مطالعات جدید بر روی شهاب سنگ باستانی مریخ در مجله Nature منتشر شده است.

منبع:ایسنا