رکورددار روسی پیاده‌روی فضایی درگذشت

الکساندر سربروف، فضانورد دوران اتحاد جماهیر شوروی که زمانی رکورد گینس را برای بیشترین تعداد پیاده‌روی فضایی در دست داشته و همچنین اولین کسی بود که یک موتورسیکلت فضایی را آزمایش کرد، در سن ۶۹ سالگی درگذشت. رکورددار روسی پیاده‌روی فضایی درگذشت

سازمان فضایی فدرال روسیه اعلام کرد که مرگ ناگهانی سربروف در روز سه‌شنبه ۱۲ اکتبر در آپارتمان وی در مسکو رخ داده است.

مقامات فضایی روسیه در این اطلاعیه اظهار کردند: مدیریت و کارکنان مرکز آموزش از این فقدان متاسف بوده و به خانواده و دوستان الکساندر سربروف تسلیت می‌گویند. یاد سربروف همیشه در قلبهای ما خواهد ماند.

سربروف که در چهار پرواز فضایی حاضر بوده، در سال ۱۹۷۸ با چهارمین گروه از کاندیداهای مهندسی به عنوان فضانورد انتخاب شد. بین سالهای ۱۹۸۲ و ۱۹۹۴، وی به دو ایستگاه فضایی شامل دو بار به Salyut ۷ و دو بار به ایستگاه میر سفر کرد و در مجموع ۳۷۳ روز را در فضا گذرانده بود.

این فضانورد کهنه‌کار روس اولین سفر خود به فضا را در اوت ۱۹۸۲ در یک ماموریت یک هفته‌ای بر روی سیوز T-۷ انجام داد. این پرواز در کنار لئونید پوپوف و سوتلانا ساویتسکایا که به ارسال تجربیات علمی و نامه‌هایی برای سکنه ایستگاه Salyut ۷ پرداخته بود، اولین ماموریتی بود که شامل زن و مرد بطور همزمان به عنوان خدمه پروازی بود.

سربروف در دومین سفر خود به فضا مجددا به Salyut ۷ بازگشت. این بار وی به همراه ولادیمیر تیتوف و گنادی استرکالوف باید بسرعت به زمین باز می‌گشتند.

ماموریت سیوز T-۸ قرار بود به ایستگاه مدارگرد شوروی بپیوندد اما پوشش محافظ آن در زمان جداسازی برنامه‌ریزی شده، با خود یک آنتن رادار مهم را که برای الحاق خودکار به ایستگاه فضایی لازم بود، جدا کرد.

سربروف و دیگران سعی کردند بصورت دستی به Salyut ۷ نزدیک شوند اما برای جلوگیری از تصادف با آن این ماموریت را لغو کردند. با لغو ورود به ایستگاه، سه فضانورد دو روز پس از پرتاب به زمین بازگشتند.

اولین پرواز سربروف به عنوان یکی از پنج مهندس پرواز در چهاردهمین ماموریت سرنشین‌دار به ایستگاه فضایی میر ۱۶۶ روز طول کشید که از سپتامبر ۱۹۸۹ تا فوریه ۱۹۹۰ بود.

وی به همراه الکساندر ویکتورنکو، فرمانده ماموریت به انجام تجربیات و اولین پیاده‌روی فضایی از پنج مورد آن پرداخت که در آن، ایستگاه را به حسگرها و قفسه‌های تجهیزات جدید مجهز کرد.

در پنجمین پیاده‌روی فضایی سربروف بود که به نمایش موتورسیکلت فضایی Ikar پرداخت. این فناوری به فضانوردان اجازه می‌داد با چیزی شبیه واحد مانور سرنشین‌دار ناسا در اطراف ایستگاه میر پرواز کنند. علیرغم نام موتورسیکلت، این فناوری بیشتر شبیه یک صندلی چرخدار شناور بود.

آخرین ماموریت سربروف به فضا با سیوز TM-۱۷ نیز شامل پنج پیاده‌روی فضایی بود که رکورد گینس را برای بیشترین گردش فضای بیرونی در میان فضانوردان برای وی به ارمغان آورد.

اقامت ۱۹۶ روزه این فضانورد روس در مدار تقریبا با فاجعه پایان یافت چرا که فرمانده وی، واسیلی تسیبلیف کنرتل فضاپیمای سیوز را پس از جدا شدن از ایستگاه میر از دست داده و دو بار با آن برخورد کرد. خوشبختانه به هیچکدام از دو فضاپیما آسیب جدی وارد نشد و سکنه ایستگاه حتی ضربه را احساس نکردند. در پایان سربروف و تسیبلیف در همان روز در ژانویه ۱۹۹۴ به زمین بازگشتند.

سربروف در مه ۱۹۹۵ از برنامه فضایی روسیه بازنشسته شد و به عنوان مشاور مسائل مربوط به پرواز فضایی برای بوریس یلتسین، رئیس جمهور وقت به کار پرداخت.

الکساندر الکساندروویچ سربروف در ۱۵ فوریه ۱۹۴۴ متولد شد و در موسسه فناوری فیزیک مسکو به تحصیل پرداخت. وی مدرک فوق لیسانس علوم فنی خود را از همین موسسه در سال ۱۹۷۰ دریافت کرد.

وی در سال ۱۹۷۶ به اداره طراحی انرژی NPOپیوست و از آنجا به عنوان فضانورد انتخاب شد.

سربروف عنوان «قهرمان اتحاد جماهیر شوروی» را برای کمکهای خود به برنامه های فضایی کشور و همچنین عناوین «Order of Friendship» و «Order of Lenin» را دریافت کرده بود.

وی ریاست اولین انجمن علمی-آموزشی جوانان در روسیه موسوم به انجمن هوافضای همه جوانان روسیه . سازمان آموزش فضانوردان جوان را برعهده داشت.

منبع:ایسنا