جشن چین برای دهمین سالگرد برنامه سفر سرنشین‌دار به فضا

چین درحالی دهمین سالگرد نخستین سفر سرنشین دار به فضا را جشن می گیرد که رقیب اصلی آن - ناسا - بدلیل تعطیلی دولت فدرال با مشکلات جدی مواجه است.مأموریت فضاپیمای شنژو از سال ۱۹۹۹ میلادی با چهار پرواز بدون سرنشین آغاز شد. جشن چین برای دهمین سالگرد برنامه سفر سرنشین‌دار به فضا

چهار دهه پس از سفر «یوری گاگارین» بعنوان نخستین مسافر فضا، «یانگ لیوای» بعنوان نخستین فضانورد در برنامه فضایی چین با فضاپیمای شنژو ۵ در تاریخ ۱۵ اکتبر سال ۲۰۰۳ میلادی راهی فضا شد و در طول پرواز ۲۱ ساعت خود ۱۴ بار بدور زمین چرخید.

با انجام این مأموریت، چین بعنوان سومین کشور پس از اتحاد جماهیر شوروی سابق / روسیه و آمریکا با قابلیت پرواز مستقل سرنشین دار به فضا مطرح شد.

مأموریت سرنشین دار شنژو همچنان ادامه دارد و تاکنون ۱۰ فضانورد شامل هشت مرد و دو زن در پنج مأموریت مجزا به ماژول ایستگاه فضایی مداری تیانگونگ-۱ سفر کرده اند.

فضاپیمای سرنشین دار شنژو-۱۰ در ماه ژوئن ۲۰۱۳ میلادی راهی فضا شد و سه فضانورد چینی با اقامت ۱۵ روزه در ماژول ایستگاه فضایی به انجام آزمایشات و تحقیقات علمی مختلف پرداختند.

ارسال ماه نورد بدون سرنشین به ماه تا پایان سال جاری میلادی، افتتاح چهارمین مرکز پرتاب موشکی طی دو سال آینده، احداث ایستگاه فضایی دائم در مدار زمین تا سال ۲۰۲۳ میلادی و سفر سرنشین دار به ماه از جمله طرح های فضایی آتی چین محسوب می‌شوند.

با وجود پیشرفت چشمگیر و روند پر شتاب برنامه فضایی چین، آژانس فضایی آمریکا با مشکلات عدیده ای از جمله کسری بودجه و تعطیلی دولت فدرال روبه‌روست؛ بطوریکه طی دو هفته گذشته ۹۷ درصد کارمندان ناسا به مرخصی اجباری رفته و سایت این آژانس بروز رسانی نشده است.

چین قصد دارد علاوه بر آموزش فضانوردان کشورهای مختلف، دستاوردهای فضایی این کشور را در اختیار آژانس‌های فضایی کشورهای در حال توسعه قرار دهد.

همزمان با راه‌اندازی ایستگاه فضایی چین، ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) که با همکاری آمریکا، روسیه، ژاپن، کانادا و برخی کشورهای اروپایی ساخته شده است، بازنشسته می‌شود و در این صورت می‌توان تغییر توازن قدرت را در زمین و فضا مشاهده کرد!

منبع:ایسنا