تصاویر بی‌نظیر از سحابی قو و کهکشان‌های دوردست

جدیدترین ابزار تخصصی رصدخانه جمینی در شیلی برای تهیه تصاویر منحصر به فرد از سحابی قو و کهکشان‌هایی در فاصله چند میلیون سال نوری دورتر مورد استفاده قرار گرفته است. تصاویر بی‌نظیر از سحابی قو و کهکشان‌های دوردست

نسل نخست این ابزار موسوم به فلامینگو-۱ در زمان برنامه‌ریزی نهایی برای راه اندازی در اوایل سال ۲۰۱۲ دچار آسیب دیدگی لنزها شد؛ این حادثه ناشی از تغییرات دمایی در اطراف لنزها در زمان تهیه تصاویر چندگانه اسپکتروسکوپی روی داد.

محققان با ایجاد تغییراتی در نسل دوم این ابزار، خطر بروز تغییرات دمایی در لنزها را به حداقل رسانده‌اند؛ مراحل آزمایش عملکرد فلامینگو-۲ تا پیش از راه‌اندازی رسمی در پایان سال ۲۰۱۳ میلادی ادامه خواهد داشت.

پس از طراحی مجدد و بازسازی تلسکوپ جنوبی جمینی (Gemini)، دوربین فلامینگو-۲ در فاز جدیدی از مأموریت کاوش و بررسی دورترین و پرانرژی‌ترین انفجارها در کائنات اقدام به تهیه تصاویر با وضوح بسیار بالا کرده است.

فلامینگو-۲ دومین نسل از ابزار مادون قرمز محسوب می‌شود که توسط محققان رصدخانه جنوبی جمینی ساخته شده است؛ این ابزار در حقیقت یک اسپکتروسکوپ یا طیف نما است که بطور خاص برای مطالعه ماده و انرژی تابش در فضا طراحی شده است.

این دوربین شامل ابزار تصویربرداری با حساسیت زیاد به اشعه مادون قرمز و میدان گسترده با قابلیت‌های یک اسپکتروسکوپ است.

بسیاری از محققان و اخترشناسان منتظر بهره برداری رسمی فلامینگو-۲ بعنوان یک ابزار بسیار قدرتمند و قابل اعتماد برای انجام تحقیقات خود هستند؛ «کوین استیونسون» از محققان دانشگاه شیکاگو قصد دارد از این ابزار برای مطالعه سیاره فراخورشیدی WASP-۱۸b استفاده کند.

این سیاره بشدت تحت تأثیر دمایی ستاره والد فوق نزدیک خود قرار داشته و حتی بسیار داغ‌تر از ستارگان کم جرم شناخته شده است.

محققان در مراحل آزمایش فلامینگو-۲ موفق به تهیه تصاویر با وضوح بسیار بالا از قلب یک کهکشان مارپیچی و سحابی قو در فاصله شش هزار سال نوری از زمین شده‌اند.

در این تصاویر بخشی از سحابی قو موسوم به M۱۷‌ در فاصله پنج هزار و ۲۰۰ سال نوری، قلب کهکشان مارپیچی NGC۲۵۳ در فاصله ۱۱.۵ میلیون سال نوری، تشکیل حلقه شکل گیری ستارگان در کهکشان NGC۶۳۰۰ و کهکشان مارپیچی NGC۷۵۸۲ دیده می‌شوند.

دور دوم آزمایش دوربین فلامینگو-۲ آغاز ماه سپتامبر (شهریور ماه) برنامه‌ریزی شده است و پیش بینی می‌شود که این سیستم بطور کامل در سال ۲۰۱۴ میلادی به بهره برداری برسد.

بخشی از سحابی قو موسوم به M۱۷‌

قلب کهکشان مارپیچی NGC۲۵۳ در فاصله ۱۱.۵ میلیون سال نوری