جشن تولد ده سالگی مریخ نورد «فرصت» در سیاره سرخ چگونه گذشت؟

در دهمین سالگرد پرتاب کاوشگر «فرصت» به سیاره سرخ، این مریخ‌نورد به نقطه وسط مسیر خود از لبه یک دهانه به دهانه دیگر رسیده است.این کاوشگر که سال‌ها پس از به پایان رسیدن وقت رسمی ماموریتش با قدرت به کار خود در مریخ ادامه می‌دهد، مسیر دو کیلومتری را از لبه دهانه «اندوور» که برای ۲۲ ماه گذشته در آن به پژوهش پرداخته به منطقه دیگری که آغازگر مرحله جدیدی از جستجوی آن خواهد بود، آغاز کرده است. جشن تولد ده سالگی مریخ نورد «فرصت» در سیاره سرخ چگونه گذشت؟

امروز دهمین سالگرد پرتاب کاوشگر فرصت از زمین به مریخ است. مریخ نوردان دوقلوی روح و فرصت تابستان ۱۳۸۲ که مقارن با نزدیک‌ترین ملاقات زمین و مریخ در چند ده سال اخیر بود، به سوی سیاره سرخ رهسپار شدند و در همان سال (ژانویه ۲۰۰۴) به مقصد رسیدند. این مریخ نوردها قرار بود فقط ۹۰ روز کار کنند اما روح تا سال ۲۰۱۰ فعال بود و

فرصت هم در حالی که ۹ سال از پایان زمان اولیه ماموریتش گذشته، همچنان به کار خود برای کشف اسرار مریخ ادامه می‌دهد. این ربات پیش از این در لبه جنوبی بخش کیپ‌یورک دهانه ۲۲ کیلومتری اندوور قرار داشت و اکنون در راه ناحیه‌ای موسوم به «نقطه سولاندر» است.

این سفر در اواسط ماه مه آغاز شده و تاکنون شش هفته از آن گذشته است. کاوشگر فرصت برای سفر از ناحیه‌ای به ناحیه دیگر باید از منطقه‌ای موسوم به خلیج بوتانی عبور کند.

این مریخ‌نورد تاکنون بیش از ۳۵ کیلومتر در سیاره سرخ حرکت کرده و اخیرا رکورد طی مسیر یک دستگاه آمریکایی در فضایی خارج از زمین را شکسته که تا پیش از این در اختیار کاوشگر ماهنورد آپولو ۱۷ با رکورد ۳۵.۷۴ کیلومتر در سطح ماه قرار داشت.

اگر فرصت به ماموریت خود ادامه دهد در نهایت می‌تواند رکورد جهانی طی مسیر در جهان خارجی را که در سال ۱۹۷۳ توسط ماهنورد «لنوخود ۲» شوروی با طی ۴۲ کیلومتر ثبت شده، بشکند.

منبع:ایسنا