مأموریت جدید ناسا برای بررسی خورشید

ناسا قصد دارد در مأموریت IRIS‌ به مطالعه دقیق نحوه حرکت انرژی عظیم خورشید به منطقه تاج خورشیدی بپردازد. منطقه مرموز بالای سطح خورشید موسوم به منطقه رابط (interface region) بین چهار هزار و ۸۰۰ تا ۹ هزار تا ۶۰۰ کیلومتر ضخامت دارد و بطور مداوم جنبش گرمایی و انرژی خورشید را تجربه می کند. مأموریت جدید ناسا برای بررسی خورشید

این انرژی، دمای تاج بعنوان فوقانی ترین لایه جو خورشید را تا یک میلیون درجه سانتیگراد بالا می برد که هزار برابر داغ تر از سطح خورشید است.

انرژی که در منطقه رابط در جریان است، بر بسیاری از جنبه های فضای نزدیک به زمین اثرگذار است؛ بعنوان مثال بخش کمی از این انرژی می تواند باعث ایجاد بادهای خورشیدی شامل یک جریان ثابت از ذرات در تمام منظومه شمسی شود.

این منطقه همچنین منبع پرتوهای فرابنفش خورشید محسوب می شود که بر فضای نزدیک به زمین و آب و هوای زمین تأثیر می گذارد.

«جو داویلا» از محققان پروژه IRIS در مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا تأکید می کند: این ماهواره رصدگر مشاهدات ما از این منطقه خاص خورشید را گسترش داده و به درک بهتر وضعیت کلی تاج خورشیدی و تأثیر آن بر کل منظومه شمسی کمک می کند.

علاوه بر تهیه تصاویر با وضوح بسیار بالا، ماهواره رصدگر IRIS می تواند داده هایی از یک درصد خورشید در هر زمان تهیه کند؛ اطلاعات سرعت، دما و تراکم از دیگر داده های جمع آوری شده توسط این ماهواره محسوب می شود که اطلاعات کلیدی در خصوص حرکت گرما و انرژی در منطقه تاج خورشیدی در اختیار محققان قرار می دهد.

ماهواره رصدگر خورشید IRIS توسط موشک Pegasus XL در تاریخ ۲۶ ژوئن (پنجم تیر) از پایگاه نیروی هوایی واندنبرگ در کالیفرنیا به فضا پرتاب خواهد شد.

ماهواره رصدگر IRIS با پنل های خورشیدی بطول ۳.۵ متر

منبع:ایسنا