نبرد علم فضا با سرطان

محققان تأکید می‌کنند، راهبردهای پیشرفته برای مقابله با سرطان از آزمایش‌های صورت گرفته در فضا الهام گرفته شده اند.گرانش در مدار پایین زمین که ۱۰ هزار تا یک میلیون برابر کمتر از سطح زمین است، به محققان اجازه می دهد تا رفتار متفاوت سلول ها در این شرایط را مورد بررسی دقیق قرار دهند. نبرد علم فضا با سرطان

«جین بیکر» زیست شناس مولکولی در مرکز علوم زیستی Nano۳D در هوستون آمریکا تأکید می کند: با کاهش اثر گرانش می توان چهره واقعی رفتار سلولی را مشاهده کرد که به تشخیص بهتر نقص عملکرد سلول در زمان بروز سرطان کمک می کند.

با کاهش نیروی جاذبه در فضا، شکل، نحوه رشد، فعالیت ژن ها و پروتئین ها بر روی سلول نیز تغییر پیدا می کند.

آزمایشات فضایی از چندین دهه قبل آغاز شده اند؛ در دهه ۱۹۷۰ میلادی آزمایشاتی در Skylab به عنوان نخستین ایستگاه فضایی آمریکا انجام شد که بیانگر تغییر شکل گلبول های قرمز در فضا است؛ اما این تغییرات ساعاتی پس از بازگشت فضانوردان به زمین ناپدید می شوند.

در مطالعه جدیدی که به بررسی رفتار ۱۰ هزار ژن در فضا اختصاص داشت، مشخص شد که یک هزار و ۶۳۲ ژن از جمله ژن های مرتبط با مرگ سلولی و نابودی تومور در شرایط میکروگرانشی دچار تغییر می شوند.

ساخت دستگاه هایی با قابلیت تقلید شرایط میکروگرانشی بر روی زمین، امکان مشاهده رفتار متفاوت سلولی و آنالیز طیف گسترده ای از سرطان از جمله کبد، کلیه، روده، پوست و پروستات را فراهم می کند.

به گفته «بکر»، ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) یک آزمایشگاه منحصر به فرد در مدار زمین برای کشفیات جدید در حوزه سرطان محسوب می شود و با رشد سلول های سرطانی در این شرایط، بررسی اثربخشی داروها نیز امکانپذیر می شود.

نتایج تحقیقات صورت گرفته در حوزه مقابله با سرطان با کمک علم فضا در مجله Nature Reciews Cancer‌ منتشر شده است.

منبع:ایسنا