بررسی استانداردهای ایمنی اعزام انسان به فضا

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل پژوهشگاه فضایی ایران، یک گروه صنعتی آغاز به تدوین استانداردهای ایمنی برای پروازهای فضایی سرنشین‌دار نموده است.  بررسی استانداردهای ایمنی اعزام انسان به فضا

از زمانی که سازمان هوانوردی فدرال از توسعه مقررات امنیتی برای متقاضیان پرواز با فضاپیماهای فضایی حامل انسان منع شد، یکی از سازمان‌های فعال در حوزه استانداردهای صنعتی برنامه‌هایی را به‌منظور استقرار کمیته‌ای برای توسعه مجموعه‌ای از استانداردهای دواطلبانه در نظر گرفته است.

سازمان ASTM International از سال ۱۸۹۸ آغاز به کار کرده و استانداردهای توافقی  برای صنایع مختلف تدوین می‌نماید. این سازمان در جلسه‌ای که روز ۳ آبان سال جاری تشکیل شد، موافقت کرد کمیته‌ای را برای ایجاد استانداردهای ایمنی برای حامل‌های تجاری، فضاپیماها و پایگاه‌های فضایی تدوین کند.

اسکار گارسیا، رئیس گروه استاندارد‌های کمیته مشورتی حمل و نقل‌های فضایی تجاری سازمان هوانوردی فدرال اظهار داشته است تشکیل این کمیته باعث خواهد شد صنعت بتواند از یک روند ۱۱۰ ساله، استانداردهای توافقی استخراج کند. به گفته وی، این کمیته جدید استانداردها و نقشه‌راه‌هایی را برای فعالیت‌های حوزه استانداردهای امنیت اعزام انسان به فضا، پایگاه‌های فضایی و مدیریت ترافیک فضایی تدوین خواهد نمود.

مجموع ۵۳ نماینده از ۲۹ شرکت و سازمان در جلسه آغاز به کار این کمیته شرکت داشته‌اند، ولی آغاز به کار رسمی آن پس از تکمیل روند بررسی‌های داخلی ASTM خواهد بود. شایان ذکر است یکی از فعالیت‌های اصلی کمیته در آغاز کار، تدوین استانداردهای مربوط به اعزام تجاری انسان به فضا خواهد بود.

تشکیل یک گروه صنعتی برای توسعه استاندارد‌های ایمنی از آنجا م طرح شد که سازمان هوانوردی فدرال در توسعه مقررات برای داوطلبان پروازهای فضایی با استفاده از ابزارهای تجاری با محدودیت‌هایی مواجه شد. قوانین تدوین شده در سال ۲۰۰۴، سازمان هوانوردی فدرال را از صدور چنین مقرراتی به‌جز در مواقع بروز حادثه‌ای که منجر به مرگ یا آسیب‌دیدگی افراد در فضاپیما شود و یا منجر به خطر بروز آن بشود، منع کرد.

قرار بود  این قانون در سال ۲۰۱۲ لغو شود تا سازمان هوانوردی فدرال بتواند مقررات ایمنی وسیع‌تری را بر اساس تجربیات به‌دست‌آمده از پروازهای فضایی تجاری در مدت این ۸ سال (که دوره آموزشی نامیده شده بود) وضع نماید. ولی کنگره زمان پایان این دوره آموزشی را چندین بار عقب انداخت. با توجه به آخرین خبرها، بنا بر قانونی با عنوان رقابتی بودن پرتاب‌های فضایی تجاری که در نوامبر ۲۰۱۵ وضع شد، پایان دوره آموزشی به اکتبر ۲۰۲۳ انتقال داده شده و قرار شد سازمان هوانوردی فدرال از طریق سازمان‌هایی همانند کمیته مشورتی حمل و نقل‌های فضایی تجاری توسعه استانداردهای توافقی صنعتی را انجام بدهد.

کمیته هنوز برنامه‌ای برای توسعه این استانداردها ارائه نداده است و در حالی که فضاپیماهای مداری و زیرمداری برای پرواز تجاری انسان به فضا در حال ساخت هستند، یکی از اعضای کمیته مشورتی حمل و نقل‌های فضایی تجاری هشدار داده است که نباید انتظار داشته باشیم نتایج اقدامات صورت گرفته، در آینده نزدیک قابل بهره‌برداری باشد.

منبع خبر: www.spacenews.com