یک آخر هفته فضایی

پنجشنبه ۲۷ آبان، دو پرتاب به فضا انجام خواهد شد. از پایگاه فضایی گویان در آمریکای جنوبی، چهار ماهواره متعلق به سامانه ناوبری گالیله سازمان فضایی اروپا به فضا پرتاب می‌شود. از پایگاه فضایی بایکانور قزاقستان نیز سه فضانورد با فضاپیمای سایوز رهسپار ایستگاه فضایی بین‌المللی خواهند شد. یک آخر هفته فضایی

در ادامه مرور کوتاهی بر این دو ماموریت فضایی داریم.

گالیله‌ها، آماده پرتاب!

پرتابگر آریان ـ ۵ سازمان فضایی اروپا قرار است فردا چهار ماهواره سامانه ناوبری این سازمان موسوم به گالیله را در مدار زمین قرار دهد. گالیله، رقیب اروپایی سامانه موقعیت‌یاب جهانی آمریکا (جی‌پی‌اس) است؛ سامانه‌‌ای که از آن برای مسیریابی و تعیین موقعیت اجسام استفاده می‌شود. ماهواره‌های گالیله در ارتفاع تقریبی ۲۳هزار کیلومتر از سطح زمین قرار می‌گیرند. از سال ۸۴ تاکنون ۱۶ ماهواره از این سامانه در مدار قرار گرفته‌اند؛ البته تعدادی از آنها آزمایشی بودند.

براساس برنامه تا قبل از سال ۱۴۰۰، در مجموع ۳۰ ماهواره گالیله به فضا پرتاب می‌شوند؛ ۲۴ ماهواره عملیاتی و شش ماهواره پشتیبان. با تکمیل این منظومه ماهواره‌ای در مدار، دقت ناوبری سامانه گالیله برای کاربران عمومی حدود یک متر و برای کاربران ویژه و نظامی در حد یک سانتی‌متر خواهد بود.

هر ماهواره گالیله ۶۷۵ کیلوگرم جرم دارد و ابعاد هر یک از آنها کمی بزرگ‌تر از یک کمد لباس معمولی است. در سال‌های گذشته، کشورهای روسیه و چین هم به ترتیب با سامانه‌های گلوناس و باید و در حال توسعه سامانه‌های ناوبری ماهواره‌ای مستقل خود هستند.

آغاز سفر گروه ۵۰

فضاپیمای سایوز فردا از پایگاه فضایی بایکانور قزاقستان با فضانوردانی از روسیه، آمریکا و فرانسه به فضا پرتاب می‌شود. این فضانوردان اعضای پنجاهمین گروه از سرنشینان ایستگاه فضایی بین‌المللی هستند و قرار است حدود شش ماه در فضا زندگی کنند. اولگ نوویتسکی (فضانورد روسیه) فرمانده این پرواز است و دومین پرواز فضایی خود را تجربه می‌کند. او پیش از این در سال ۹۱، اقامتی پنج ماهه در ایستگاه فضایی بین‌المللی داشته است.

دومین فضانورد، توماس پسکویت (فضانورد فرانسه) است. او نخستین‌بار است به فضا سفر می‌کند. او پیش از این خلبان هواپیماهای مسافربری بوده است.

سومین سرنشین سایوز، خانم پگی ویتسون (فضانورد آمریکا) است. او برای سومین‌بار به ایستگاه فضایی بین‌المللی سفر می‌کند. خانم ویتسون در دومین اقامت خود در فضا سال ۸۶، فرمانده این ایستگاه بود. این نخستین‌بار بود که یک فضانورد زن، فرمانده ایستگاه فضایی بین‌المللی می‌شد؛ البته او قرار است در میانه اقامت جدیدش در فضا، بار دیگر سکان فرماندهی این ایستگاه را به عهده بگیرد.

ایستگاه فضایی بین‌المللی بزرگ‌ترین دست‌ساخته بشر در فضاست و در ارتفاع حدود ۴۰۰ کیلومتری، هر ۹۰ دقیقه یکبار به دور زمین می‌گردد. ‌اکنون در این ایستگاه شش فضانورد اقامت دارند.

منبع:جام‌جم آنلاین