موقعیت سقوط فرودگر اروپایی در مریخ کشف شد

تلاش اروپایی‌ها برای فرود آوردن فرودگر چیاپارلی با شکست مواجه شد و این روبات کوچک در نقطه‌ای که به تازگی موقعیت آن کشف شده‌است، در مریخ سقوط کرده‌است. موقعیت سقوط فرودگر اروپایی در مریخ کشف شد

براساس گزارش BBC ، مدارگرد اکتشافی مریخ چند روز پس از شکست ماموریت فرود این روبات کوچک، نقطه‌ای تیره را در موقعیت حدودی فرود چیاپارلی کشف کرده‌است که نشان از برخورد با شتاب بالا دارد.

اروپایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که روبات فرودگرشان پس از برخوردی شدید با سطح مریخ به کلی نابود شده‌است. داده‌های به دست آمده از چیاپارلی پیش از تلاش برای فرود حاکی از آن هستند که سیستم فرود روبات عمل نکرده و از کار افتاده‌است.

چترهای این روبات زودتر از زمان تعیین شده باز شده‌اند راکت‌های وارونه آن که با هدف کاهش سرعت در حین فرود روی روبات نصب شده‌بودند، تنها برای چند ثانیه روشن باقی مانده‌اند، درحالی که باید ۳۰ ثانیه روشن می‌ماندند.

تصویر ثبت شده توسط مدارگرد اکتشافی مریخ از وضوح تصویری بالایی برخوردار نبوده و ۶ متر بر پیکسل است، از این رو نمی‌توان با قطعیت اعلام کرد که آنچه این مدارگرد دیده‌است،‌بقایای چیاپارلی است با این‌همه با توجه به نزدیک‌بودن موقعیت این لکه تیره به موقعیت فرود روبات،‌احتمال اینکه این لکه بقایای چیاپارلی باشد بسیار زیاد است.

این لکه ابعادی برابر ۱۵ در ۴۰ متر دارد که احتمالا سنگ و خاک ناشی از برخورد هستند که به اطراف پاشیده شده‌اند و لکه در ۵.۵ کیلومتری غرب نقطه فرود تعیین شده واقع شده‌است. چنین گفته می‌شود که این لکه در رصد‌های پیشین مدارگرد اکتشافی مریخ روی سطح مریخ دیده نشده‌است. در یک کیلومتری لکه تاریک نیز نقطه‌ای روشن دیده می‌شود که احتمالا چتر نجات ۱۵ متری چیاپارلی است که به دنبال روبات روی سطح مریخ سقوط کرده‌است و مدارگرد مریخی پیش از این چنین لکه‌ای را روی مریخ مشاهده نکرده‌بود.

آژانس فضایی اروپا و ناسا اطمینان دارند که آنچه روی مریخ مشاهده می‌شود، صحنه سقوط چیاپارلی با سطح سیاره‌ است. با این همه مهندسان همچنان درحال بررسی داده‌های دورسنجی هستند که روبات پیش از تلاش برای فرود و در مراحل مختلف فرود ارسال کرده‌است تا دلیل اصلی بازنشدن چتر نجات و کار نکردن راکت‌ها را دریابند.

در نهایت محققان در تلاشند تا مرحله‌ای که فرایند فرود به سقوط آزاد تبدیل شده‌است، مرحله‌ای که روبات در فاصله دو تا چهار کیلومتری از سطح مریخ قرار داشته‌است را شناسایی کنند.

هفته آینده اطلاعات تصویری بیشتری از محل وقوع این سقوط از سوی دوربین قدرتمند HiRISE به سوی زمین مخابره خواهند‌شد. این دوربین می‌تواند اجسامی به بزرگی ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر را روی سطح زمین تشخیص دهد.

چیاپارلی بخشی از پروژه مشترک اگزومارس آژانس فضایی اروپا و روسیه است که هدف آن بررسی مدارک موجود از حیات در گذشته سیاره مریخ است. این روبات در واقع مجموعه ای از فناوری‌هایی بود که اروپایی‌ها و روسیه قصد داشتند از آن‌ها در ماموریتی جدی‌تر،‌ارسال کاوشگری ۶ چرخ در سال ۲۰۲۱ به مریخ استفاده کنند.

موقعیت سقوط فرودگر اروپایی در مریخ کشف شد

منبع: همشهری آنلاین