استفاده از جلبک‌های فضایی برای مقابله با سوءتغذیه در کنگو

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل پژوهشگاه فضایی ایران ، محققان سازمان فضایی اروپا در تلاش بیست و پنج ساله خود برای یافتن ماده غذایی مناسب ی که در فضا هم قابل کشت باشد، به این نتیجه رسیده‌اند که از نوعی جلبک به‌نام ا سپیرولینا استفاده کنند.  استفاده از جلبک‌های فضایی برای مقابله با سوءتغذیه در کنگو

این جلبک قرن‌هاست به‌عنوان ماده غذایی در آمریکای جنوبی و آفریقا مورد استفاده قرار می‌گیرد و  اولین نفری که برای اولین بار از این نوع جلبک به‌عنوان غذا در فضا استفاده کرد، یکی از فضانوردان سازمان فضایی اروپا به‌نام سامانتا کریستوفورتی بود. هم‌اکنون  از این تجربه برای پروژه تأمین غذا در کنگو استفاده می‌شود.

استفاده از جلبک‌های فضایی برای مقابله با سوءتغذیه در کنگو استفاده از جلبک‌های فضایی برای مقابله با سوءتغذیه در کنگو

برای آنکه فضانوردان بتوانند در مأموریت‌های طولانی‌مدت فضایی دور از  زمین زندگی کنند ، باید بتوانند غذای خودشان را تأمین کنند. در این راستا، دانشمندان سازمان فضایی اروپا در تلاش هستند اکوسیستمی ایجاد کنند که بتواند به‌صورت دائم مواد زائد را به آب، اکسیژن و غذا تبدیل کند.

باکتری آرثرواسپیرا که بیشتر به نام اسپیرولینا شناخته می‌شود، سال‌هاست که برای تحقیقات در این زمینه مورد استفاده قرار گرفته است. این  باکتری که بسیار سریع و آسان رشد می‌کند، دی‌اکسیدکربن را به اکسیژن تبدیل کرده و به‌عنوان ماده غذایی سرشار از پروتئین شناخته شده است. اسپیرولینا در برابر تشعشعات موجود در فضای ماورای جو نیز مقاومت بسیار خوبی دارد. شایان ذکر است ماده خوراکی که با استفاده از این باکتری در  سازمان فضایی اروپا تهیه شد ، در ایستگاه فضایی بین‌المللی به مصرف فضانوردان رسید تا از خوش‌طعم بودن آن در فضا نیز اطمینان حاصل شود.

مرکز تحقیقات SCK.CEN که یکی از شرکای سازمان فضایی اروپا در پروژه تهیه این ماده خوراکی است و از آغاز در ساخت آن همکاری داشته است، در مورد ژن‌ها، فعالیت‌های آنزیمی، چگونگی جذب نور، نوع حرکت در زمان رشد و همچنین چگونگی جذب مواد غذایی در این جلبک تحقیق کرده است و نتایج عالی به‌دست آمده از این تحقیقات هم‌اکنون در کنگو مورد استفاده قرار می‌گیرد. ماده غذایی غالب در کنگو کاساوا است، که پروتئین بسیار کمی دارد و در نتیجه استفاده از اسپیرولینا می‌تواند در تأمین پروتئین، ویتامین A و همچنین آهن مورد نیاز ساکنین آن نقش بسزایی داشته باشد. هم‌اکنون اسپیرولینا در حوضچه‌های آب دارای بی‌کربنات پتاسیم و دیگر مواد لازم در نقاط مختلف کنگو  پرورش داده می‌شود.‌ هر حوضچه میزان ماده لازم برای یک خانواده شش نفره را تأمین می‌کند. اسپیرولینا پس از برداشت، خشک و پودر می‌شود و  استفاده ۱۰ گرم از آن همراه با غذای روزانه، بیشتر مواد لازم بدن را تأمین می‌کند .

منبع خبر : www.esa.int