پایگاه فضایی

فضانوردان اوقات بسیار خوشی را در ایستگاه فضایی بین‌المللی می‌گذرانند. پایگاه فضایی پایگاه فضایی

پایگاه فضایی پایگاه فضایی

تصویرگر: کلایتون هامر

۱. ساخت ایستگاه

ایستگاه فضایی بین‌المللی یک مرکز تحقیقاتی است؛ مرکزی مرکب از قطعاتی پیش ساخته که فضانوردان آن‌ها را به هم وصل و ایستگاه را ساخته‌اند. اولین بخش ایستگاه، ساخت روسیه است و در سال۱۳۷۷ (۱۹۹۸ میلادی) به فضا پرتاپ شد.

از آن زمان به بعد، حدود ۳۵ قطعه‌ی دیگر (ساخت کشورهای آمریکا، روسیه، ژاپن، کانادا، ایتالیا و...) به فضا فرستاده شد تا آن را کامل کنند.

۲. آزمایش در فضا

از زمان شروع فعالیت این ایستگاه، صدها آزمایش علمی در آزمایشگاه‌هایش صورت گرفته و فضانوردان تقریباً همه چیز را در فضا آزمایش کرده‌اند؛ از فشردن یک حوله‌ی خیس تا این‌که عروس دریایی چگونه می‌تواند در فضا به زندگی ادامه دهد.

۳. خوراک کهکشانی

غذاخوری ایستگاه فضایی مملو از قفسه‌های مواد غذایی آماده‌ای است که به‌صورت خاص بسته‌بندی شده‌اند تا فاسد نشوند. خدمه ظرف‌های غذا را با چسب‌های پارچه‌ای (چسبک) روی میز ثابت می‌کنند تا در هوا معلق نشوند.

مواد غذایی مانند گوشت، بیسکویت، کیک‌های شکلاتی، میوه و سبزیجات تازه هر چند ماه یک‌بار از زمین به ایستگاه فرستاده می‌شود.

۴. ورزش سبک

فضانوردان برای سلامتی خود هر روز دو ساعت در باشگاه فضایی ورزش می‌کنند. تردمیل یک کابل محافظ دارد که فضانوردان خود را به آن می‌بندند تا هنگام دویدن از روی آن منحرف نشوند.

دوچرخه‌ی ثابت، زینی برای نشستن ندارد و فضانوردان بعد از بستن کفش‌هایشان به پدال دوچرخه، بالای آن به صورت شناور رکاب می‌زنند.

۵. نمای پرستاره

در زیر ایستگاه فضایی، پنجره‌ای شش‌ضلعی هست که از آن‌جا بیش‌تر از ۱۱۰۰ کیلومتر دورتر از زمین قابل مشاهده‌است. فضانوردان حتی گاهی فوران آتش‌فشان‌ها و گردش تند‌بادها را نیز می‌توانند از این‌جا ببینند.

۶. یک دلقک بزرگ

فضانوردان بازی رایانه‌ای«بگیر» را با یک بازوی روباتیک بیرون از سفینه بازی می‌کنند. این بازو از هفت مفصل تشکیل شده و تا حدود ۱۸ متر قابلیت بلند شدن دارد، به‌طوری‌که با کنترل این دست بزرگ از داخل ایستگاه، فضانورد می‌تواند بسته‌های ارسالی از زمین را بگیرد.

۷. خوب بخوابی

در ایستگاه، محفظه‌های شش ضلعی برای خوابیدن فضانوردان تعبیه شده است. هر محفظه به اندازه‌ی یک باجه‌ی تلفن عمومی جا دارد و داخلش فقط برای یک لپ‌تاپ و یک کیسه‌ی خواب جا هست. کیسه‌های خواب به گوشه‌ها وصل شده‌اند تا فضانوردان هنگام خواب شناور نشوند.

۸. اشعه‌های دریافتی

صفحه‌های خورشیدی ایستگاه، انرژی خورشیدی را به الکتریسته تبدیل می‌کنند. ایستگاه در هر سمت هشت صفحه‌ی خورشیدی دارد که فقط یکی از آن‌ها ۳۵ متر طول و حدود ۱۰۸۸ کیلوگرم وزن دارد. این صفحه‌های خورشیدی به اندازه‌ی مصرف
    ۴۰ خانه، برق تولید می‌کنند.

۹. عشق سرعت

ایستگاه فضایی بین‌المللی با سرعت ۲۸هزار کیلومتر در ساعت به دور زمین می‌چرخد. به عبارتی دیگر، ایستگاه در هر ۹۰ دقیقه یک بار دور زمین می‌چرخد و فضانوردان می‌توانند در روز ۱۶ بار طلوع و غروب خورشید را ببیند.

۱۰. محدویت در پارک

ایستگاه شش عرشه( سکو) دارد که پارکینگ فضایی آن محسوب می‌شود. سفینه‌های دیگر در سفرهای خود به این عرشه‌ها متصل می‌شوند و مواد مورد نیاز فضانوردان و گاهی توریست‌های فضایی را به آن‌جا می‌آورند.

هفت توریست فضایی با سفینه‌ی سایوز روسیه برای بازدید ایستگاه فضایی بین‌المللی رفته‌اند که این سفر حدود ۴۰ میلیون دلار هزینه در بر داشته ‌است.

منبع:همشهری آنلاین > کودک و نوجوان