شکار شفق زیبای قطبی در مشتری توسط ناسا

چند روز مانده به زمان رسیدن کاوشگر جونو ناسا به سیاره مشتری، دانشمندان این نهاد موفق شده اند، تصویری زیبا از یک شفق قطبی را در قطب شمالی، بزرگترین سیاره منظومه شمسی رصد و ثبت کنند. شکار شفق زیبای قطبی در مشتری توسط ناسا

به گزارش «تابناک»، این تصویر در نوزدهم ماه می‌ توسط تلسکوپ فضایی هابل و طی مطالعه‌ای در خصوص تأثیر توفان‌های خورشیدی بر شفق‌های قطبی در مشتری رصد و ضبط شده است. ویدئوی زیر از تصاویر متعددی ساخته و توسط دوربین‌های ماورای بنفش هابل در زمان‌های مختلف ضبط شده است.

دقیقا همانند زمین در سیاره مشتری نیز شفق طبیب زمانی پدید می آید که ذرات باردار با جو سیاره برخورد می کنند. در حالی که ساکنان کره زمین این پدید را ناشی از توفان های خورشیدی ـ که منجر به ارسال ذرات باردار در فضا می شود ـ مشاهده می کنند، در سیاره مشتری اما علاوه بر خورشید، منبع دیگری برای این شفق قطبی وجود دارد: قمر آتشفشانی «یو».

هم در زمین و هم در مشتری این ذرات باردار وقتی به جو می‌رسند، با هدایت میدان مغناطیسی جو دو سیاره به سمت قطب‌های شمال و جنوب تغییر مسیر می‌دهند. این ذرات منجر به تحریم اتم‌ها و ملکول‌های موجود در جو می‌شوند و وقتی این ملکول‌ها و اتم‌ها به حرکت درمی‌آیند از خود یک نور خاص منعکس می‌کنند؛ یک سلسله از تراوشات انرژیک به شکل نور. همچنین رنگ شفق قطبی بیش از همه بستگی به نوع اتم‌ها و ملکول‌های موجود در جو دارد.

در زمین ما این پدیده را با نام شفق شمالی می‌شناسیم. البته این پدیده در قطب جنوب نیز رخ می‌دهد که به دلیل ساکنان اندک در قطب جنوب، کمتر از شفق جنوبی سخن می‌شنویم.

از سوی دیگر، مطالعه شفق قطبی در سیاره مشتری از آن روی با اهمیت است که جو این سیاره ۲۰ هزار برابر قوی‌تر از جو کره زمین است. به همین دلیل، شفق قطبی در سیاره مشتری چند هزار بار انرژیک‌تر از نمونه‌های مشابه در کره زمین است. با مطالعه این پدیده در سیاره مشتری دانشمندان می‌توانند به خوبی درک کنند که قوی‌ترین مگنتوسفر موجود در منظومه شمسی در مقایسه با نمونه کوچک‌تر آن در روی کره زمین چگونه عمل می‌کند.

این شفق قطبی در سیاره مشتری همچنین چراغ راهی برای کاوشگر جونو ناساست که قرار است تا سه روز دیگر به سیاره مشتری برسد (در چهارم جولای). این کاوشگر قرار است جو و توفان‌های خورشیدی مشتری را به دقت مشاهده و مطالعه کند.

البته هرچند میدان مغناطیسی مشتری برای ایجاد پدیده‌های زیبایی مثل شفق قطبی بسیار مناسب است، برای گردش کاوشگر‌ها به دور آن اصلا خوب نیست! برای همین موضوع، جونو به گونه‌ای خاص طراحی شده است تا در برابر خطرات خاص مشتری مقاوم باشد. برای مثال ابزارهای علمی این کاوشگر برای مدت زمان معینی توان مقابله با تشعشعات مختلف از سیاره و فضا را دارا هستند.

جونو در ضمن گردش خود به دور مشتری میزان گرانش و میدان مغناطیسی این سیاره را نیز مطالعه می‌کند. همچنین مجهز به دوربین‌هایی با وضوح بسیار بالا برای عکاسی به ویژه از قطب‌های شمال و جنوب مشتری است.

اما متأسفانه این کاوشگر برای همیشه زنده نمی‌ماند. مأموریت وی با ۳۶ گردش به دور مشتری و بعد از آن سقوط به درون سیاره در سال ۲۰۱۸ به پایان می‌رسد.

ارسال نخستین کاوشگر به سیاره پروکسیما بی تا سال ۲۰۴۰ ارسال نخستین کاوشگر به سیاره پروکسیما بی تا سال ۲۰۴۰ پروکسیما بی، یک سیاره فرا خورشیدی است که شباهت‌های بسیاری به زمین دارد.

پرتاب بعدی اسپیس‌ ایکس، آغاز عصری جدید پرتاب بعدی اسپیس‌ ایکس، آغاز عصری جدید وزارت دفاع آمریکا برای نخستین بار ازاسپیس‌ایکسبرای یک مأموریت استفاده خواهد کرد. در این مأموریت، اسپیس‌ایکس یک ماهواره‌ی جاسوسی دولتی را برایدفتر ملی شناسایی (NRO) در مدار قرار خواهد داد.

آغاز مأموریت خودکشی فضاپیمای «کاسینی» آغاز مأموریت خودکشی فضاپیمای «کاسینی» ناسا فضاپیمای «کاسینی» را برای انجام آخرین مأموریت آن و سقوط بر روی زحل، به سمت این سیاره پرتاب کرد.

دو کهکشان‌ مارپیچی دوردست دو کهکشان‌ مارپیچی دوردست ناسا تصویری از دو کهکشان مارپیچی در حال چرخش در فاصله ۵۵ میلیون سال نوری از زمین منتشر کرده است.

رویترز: تیم فضایی روسی – آمریکایی به ایستگاه فضایی بین المللی رسید رویترز: تیم فضایی روسی – آمریکایی به ایستگاه فضایی بین المللی رسید دو فضانورد روسی و آمریکایی که امروز با پرتاب موشک سایوز راهی ایستگاه فضایی بین المللی شده بودند، دقایقی پیش به مقصد رسیدند .

اولین فضاپیمای بدون سرنشین چین به فضا پرتاب شد اولین فضاپیمای بدون سرنشین چین به فضا پرتاب شد چین نخستین فضاپیمای بدون سرنشین خود را با استفاده از موشک مارس ۷ به فضا پرتاب کرد .

چین و روسیه دو فضاپیما پرتاب کردند چین و روسیه دو فضاپیما پرتاب کردند منابع خبری از پرتاب موفقیت آمیز دو فضاپیمای مجزا توسط چین و روسیه خبر دادند. فضاپیمای روسیه عازم ایستگاه فضایی بین‌المللی و فضاپیمای چین عازم ایستگاه فضایی این کشور شد.

بیابان ها و مریخ مسکونی می شوند! بیابان ها و مریخ مسکونی می شوند! یکی از موسسان شرکت اپل پیش بینی های جالبی درباره آینده فناوری مطرح کرده است بر اساس این پیش بینی ها زندگی شهری در بیابانها امکانپذیر می شود.

پیشرفت فناوری تهیه اولین عکس از یک سیاه چاله را ممکن کرد پیشرفت فناوری تهیه اولین عکس از یک سیاه چاله را ممکن کرد فضانوردان با استفاده از یک تلسکوپ پیشرفته موسوم به Event Horizon توانسته‌اند عکسی تهیه کنند که به احتمال زیاد مربوط به یک سیاه چاله فضایی است.

حرکت بیش از ۲ میلیون ستاره در کهکشان حرکت بیش از ۲ میلیون ستاره در کهکشان ​آژانس فضایی اروپا فیلمی از حرکت بیش از دو میلیون ستاره در کهکشان منتشر کرده است.

تاخیر در آغاز ماموریت های اولیه مریخ نورد ناسا تاخیر در آغاز ماموریت های اولیه مریخ نورد ناسا به نظر می‌رسد مأموریت‌های فضایی ناسا در پروژه‌ی فتح مریخ با چالش‌های متعددی همراه شده است.

ترامپ به دنبال حفر معدن و استخراج منابع کره ماه ترامپ به دنبال حفر معدن و استخراج منابع کره ماه اگرچه در بودجه پیشنهادی دولت ترامپ برای سال ۲۰۱۸ از سهم وزارت انرژی و برخی نهادهای دیگر کاسته شده، اما بودجه ناسا تنها یک درصد کمتر شده است .