شبیه ‌ساز نرم افزاری سامانه ستاره یاب نصیر ۱ طراحی شد

محققان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی شبیه ‌ساز نرم افزاری سامانه ستاره یاب نصیر ۱ را به منظور تعیین موقعیت در طول روز با حمایت ستاد توسعه هوایی و هوانوردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طراحی کردند. شبیه ‌ساز نرم افزاری سامانه ستاره یاب نصیر ۱ طراحی شد

به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محققان این دانشگاه در ادامه توسعه سامانه ناوبری نجومی نصیر ۱ موفق به توسعه عملکرد این سامانه شدند؛ در این پژوهش همزمان با تعیین وضعیت سامانه هوایی، ستاره یاب نصیر ۱ قادر خواهد بود تا تعیین موقعیت را با دقت مناسبی انجام دهد.

از مهمترین مزایای این سامانه جایگزینی سیستم موقعیت یابی جهانی به صورت غیرفعال است، تعیین موقعیت در ادامه تعیین وضعیت با استفاده از اطلاعات زمان و شیب افق محلی، دقیق‌ترین سامانه‌ تعیین وضعیت ماهواره‌ها و ماهواره‌برها (دقتی بهتر از ۳۰ ثانیه قوسی در هر سه کانال)، تعیین موقعیت با دقتی بهتر از ۲ متر در شرایط مشاهده سرسو (azimuth)، جایگزینی غیرفعال برای سامانه موقعیت یاب جهانی GPS، بدون تاثیر از اختلالات خارجی نیز از دیگر مزیت های این سامانه عنوان شده است.

ابزار کمک ناوبری برای اصلاح اطلاعات وضعیت سیستم ناوبری اینرسی روی ماهواره‌ها، تعیین وضعیت ماهواره یا ماهواره بر در حالت گمشده در فضا، امکان تعیین وضعیت و موقعیت در زمان کوتاه (بهتر از ۲ هرتز)، وزن کم، توان مصرفی پایین و قابلیت مجتمع شدن با سایر سیستم‌ های ناوبری و تصویربرداری در طول موج مادون قرمز به منظور عملکرد در روز و شب دیگر مزایای این طرح است.

بهره‌برداران بالقوه این طرح نیز شامل سازمان صنایع هوایی کشور، پروژه جنگنده به منظور جایگزینی GPS، سازمان صنایع دفاع (ساصد) به منظور تعیین موقعیت و شمال یابی روی زمین و توپخانه‌های ارتش، سازمان صنایع هوافضا برای تعیین موقعیت و شمال یابی موشکی و بالستیک، نیروی دریایی ارتش و سپاه به منظور موقعیت یابی ناوهای جنگنده و تمام سازمان‌های نیازمند به موقعیت یابی که در حال حاضر از اطلاعات GPS استفاده می کنند، می‌شوند.

شبنم یزدانی، یکی از محققان طرح شبیه‌ساز نرم افزاری سامانه ستاره یاب نصیر ۱ در خصوص وضعیت این سامانه در دیگر کشورها، گفت: تاکنون کشورهای آمریکا، کانادا، چین و فرانسه در این زمینه تحقیقاتی داشته اند و یک شرکت آمریکایی نیز ادعای ساخت و فروش آن را نیز دارد اما در منطقه هیچ کشوری در این زمینه ورود نکرده و ایران اولین کشور است.

وی در مورد علت تولیدنشدن نمونه ساخت این سامانه در کشور، توضیح داد: با توجه به اینکه تامین قطعات این سامانه در این فاز از طرح، هزینه بر است، تاکنون ساخت آن صورت نگرفته و فقط ساخت شبیه ساز آن به اتمام رسیده که در صورت تامین هزینه می توانیم سیستم را نیز بسازیم.

یزدانی گفت: با بررسی های صورت گرفته به این نتیجه رسیده ایم که امکان ساخت این سامانه و فناوری آن در کشور فراهم است؛ از این رو امیدوار هستیم با حمایت های آتی بتوانیم نمونه ساخته شده ای از این سامانه را تولید کنیم.