استفاده از ماهواره‌های روسی و فرانسوی برای پایش آتش سوزی جنگل‌ها

معاون سازمان فضایی ایران از بکارگیری ۲ ماهواره سنجشی کشورهای روسیه و فرانسه برای پایش و هشدار آتش سوزی جنگلها به دلیل دقت بالا در ارسال تصاویر ماهواره ای تا پایان سال خبر داد. استفاده از ماهواره‌های روسی و فرانسوی برای پایش آتش سوزی جنگل‌ها

محمد همایون صدر در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به برنامه های سازمان فضایی ایران برای همکاری با سازمان محیط زیست در جهت کاربردی کردن فناوری فضایی و سنجش از دور در امور مربوط به محیط زیست اظهار داشت: در این راستا تفاهمنامه همکاری برای بهره برداری از پروژه های فضایی مرتبط با محیط زیست با سازمان محیط زیست به امضا رسیده است.

وی با بیان اینکه پروژه های بسیاری در حوزه کاربردهای فناوری سنجش از دور برای پایش محیط زیست در برنامه داریم، خاطرنشان کرد: یکی از سریعترین پروژه هایی که می توانیم بهره برداری کنیم مربوط به پایش آتش سوزی و هشدار آتش سوزی جنگلها با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنجش از دور است که در صورتی که سازمان محیط زیست آن را در اولویت قرار دهد، می توانیم این پروژه را تا پایان امسال اجرایی کنیم.

معاون سازمان فضایی ایران، پایش تالابها و سطح رودخانه ها، پایش محدوده کاربری اراضی در کنار رودخانه ها و پایش سطح دریاچه های کشور را از دیگر پروژه هایی عنوان کرد که امکان اجرای آن با استفاده از تصاویر ماهواره ای وجود دارد.

وی در مورد استفاده از فناوری ماهواره سنجشی برای پایش محیط زیست از جمله پایش و هشدار آتش سوزی جنگل ها و مراتع که در صورت اعلام سازمان محیط زیست تا پایان سال قابل اجرا است، تاکید کرد: سازمان فضایی ایران بعد از برجام، توافقنامه های خوبی با کشورهای غربی و شرقی منعقد کرده است که می تواند تصاویر ماهواره ای را با رزولوشن و دقت بسیار بالا در اختیار داشته باشد.

از جمله این قراردادها که در مرحله نهایی است، بکارگیری ماهواره «ریسورس p» کشور روسیه است که در نسل های مختلف برای پایش محیط زیست و جنگلها به کار گرفته خواهد شد. از سوی دیگر بکارگیری ماهواره اسپات ۷ کشور فرانسه از طریق تفاهم ایران با کشور آذربایجان نیز در دستور کار قرار دارد که در مرحله نهایی انعقاد تفاهمنامه است.
    صدر دسترسی به تصاویر با دقت بالا از طریق ماهواره های سنجش از دور را از جمله اهداف انعقاد تفاهمنامه های همکاری با این کشورها عنوان کرد.

وی با اشاره به اینکه در این زمینه همچنین سازمان فضایی ایران در حال تولید محصولاتی است، اضافه کرد: اطلاعات پایش ماهواره ای محیط زیست بعد از این شروع همکاری در این سطح، به صورت هفتگی به سازمان محیط زیست ارسال می شود.

صدر با بیان اینکه همکاری میان سازمان فضایی ایران با سازمان محیط زیست در چندین مرحله تعریف شده است، گفت: بخشی از این همکاری را سازمان فضایی ایران در چارچوب وظایف خود به صورت اتوماتیک انجام می دهد و بخشی نیز نیازمند تعریف چارچوب در قالب تفاهمنامه قراردادی است تا پس از تعریف کار و زمان بندی پروژه، منابع مالی آن نیز تامین شود.

معاون سازمان فضایی ایران گفت: در این باره چند مورد پیشنهاد را برای پایش محیط زیست از طریق تصاویر ماهواره ای به سازمان محیط زیست ارسال کرده ایم و کارشناسان در حال هماهنگ کردن این موارد هستند.