پرتاب موفق نمونه اثبات فناوری حامل برگشت‌پذیر هند

سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO)، در تلاش برای دستیابی به فضا، اولین نمونه اثبات فناوری حامل بازگشت‌پذیر بومی این کشور (RLV-TD) را با موفقیت پرتاب کرد. پرتاب موفق نمونه اثبات فناوری حامل برگشت‌پذیر هند

با پرتاب این حامل که تمامی مراحل ساخت آن در کشور هند انجام شده است، سازمان تحقیقات فضایی این کشور برای اولین بار اقدام به پرتاب نمونه اثبات فناوری فضاپیمای بومی دارای باله‌های دلتا(سه‌گوش) نموده است. در حالی که کشورهای آمریکا، روسیه، فرانسه و ژاپن از مدت‌ها پیش، استفاده از حامل بازگشت‌پذیر بال‌دار را کنار گذاشته‌اند، دانشمندان هند باور دارند استفاده از چنین حامل‌هایی موجب کاهش چشمگیر هزینه‌های پرتاب ماهواره خواهد شد.

قرار است نمونه اصلی این حامل توانایی حمل ماهواره به مدار اطراف زمین و بازگشت دوباره به جو را داشته باشد.

پرتاب موفق نمونه اثبات فناوری حامل برگشت‌پذیر هند

در ساعت ۷ بامداد روز دوشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۵، حامل همراه با یک باستر موشکی پرتاب و در ارتفاع ۵۰ کیلومتری از آن جدا شد. فضاپیمای بال‌دار RLV-TD ۲۰ کیلومتر دیگر بالا رفت و پس از آن فرود خود را آغاز نمود. این حامل با سرعت مافوق صوت ۵ ماخ به جو زمین بازگشت و در خلیج بنگال فرود آمد. این آزمایش پرواز مافوق صوت، حدود ده دقیقه از زمان پرتاب تا فرود به‌طول انجامید.

مسئولان سازمان فضایی هند با اشاره به اینکه حامل در سلامت کامل در دریا شناور است اظهار نمودند قرار نیست فضاپیما از دریا بازیابی شود. این تجربه موفق هند، اولین گام‌های این کشور در مسیر توسعه حامل‌های برگشت‌پذیر به شمار می‌رود.

پیش از دستیابی به حاملی از این نوع که قادر باشد ماهواره‌ها را به مدار انتقال بدهد، لازم است نمونه‌های اثبات فناوری دیگری نیز پرتاب بشوند. در حقیقت RLV-TD بخشی از سری مأموریت‌های اثبات فناوری است که برای ساخت حامل‌های مداری کاملاً برگشت‌پذیر انجام می‌شوند.

در این راستا، به نکاتی چند در مورد این پروژه اشاره می‌شود:

۱.    با توجه به اینکه حامل برای غوطه‌ور شدن در آب طراحی نشده بوده است، به احتمال زیاد متلاشی شده و امکان بازیابی آن وجود ندارد.
    ۲.    دانشمندان هندی بر این باورند که استفاده از این حامل هزینه‌های پرتاب ماهواره را تا ده برابر کاهش خواهد داد.
    ۳.    وزن ۷۵/۱تنی و طول ۵/۶ متری این فضاپیما برابر با وزن و طول یک خودروی شاسی‌بلند (SUV) متوسط است.
    ۴.    حدود ۶۰۰ مهندس و دانشمند در این پروژه فعالیت داشته‌اند.
    ۵.    هزینه انجام این پروژه بیش از ۹۵ کرور اعلام شده است.
    ۶.    دانشمندان هندی از سرامیک‌های سیلیکای سبک و مقاوم به حرارت در قسمت زیرین فضاپیما استفاده کرده‌‌اند تا بتواند حرارت زیاد ناشی از ورود به جو را تحمل نماید.
    ۷.    ساخت حامل نهایی حداقل ۱۰ تا ۱۵ سال زمان خواهد برد.

منبع خبر ۱: www.thebetterindia.com
    منبع خبر ۲: www.thehindu.com