امکان رصد لکه‌های خورشیدی جدید در اهواز تا ۲ هفته آینده

دبیر انجمن ستاره‌شناسی اهواز با اشاره به علت وقوع پدیده لکه‌های خورشیدی و اهمیت این پدیده نجومی، از برنامه‌ریزی این انجمن برای برگزاری برنامه رصد این پدیده در روزهای آینده خبر داد. امکان رصد لکه‌های خورشیدی جدید در اهواز تا ۲ هفته آینده

خسرو جعفری‌زاده در گفت‌و‌گو با خبرنگار علمی ایسنا منطقه خوزستان، با بیان این‌که دمای سطح خورشید حدود ۶ هزار درجه کلوین است، اظهار کرد: در سطح خورشید مکان‌هایی وجود دارند که دمای کمتری نسبت به سطح خورشید (۳۰۰۰ تا ۴۵۰۰ درجه کلوین) دارند. این مکان‌ها به‌صورت لکه‌های تیره‌ای در سطح خورشید دیده می‌شوند که دلیل اصلی این تیرگی طول موج نور ساطع‌شده از آن‌ها (۳۰۴ آنگستروم) است که توسط تلسکوپ فضایی سوهو دیده می‌شود.

وی افزود: تعدد و پیدایش لکه‌های خورشیدی به دوره تناوب ۱۱ ساله افزایش فعالیت‌های خورشیدی بستگی دارد که اکنون در حال افزایش به بیشینه دوره است. لکه‌های خورشیدی به نام AR۲۵۴۶ از روز شنبه (۲۵ اردیبهشت‌ماه) ظاهر شده‌اند و تا دو هفته دیگر قابل مشاهده خواهند بود. این لکه‌ را در زمان غروب که نور خورشید کم است می‌توان مشاهده کرد ولی در حالت عادی به‌وسیله‌ عینک رصد خورشید یا شیشه جوشکاری نمره ۱۴ (۷+۷) رصد می‌شود.

دبیر انجمن ستاره‌شناسی اهواز با مقایسه قطر خورشید و زمین، عنوان کرد: قطر خورشید حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار کیلومتر و قطر زمین حدود ۱۲ هزار کیلومتر است. اندازه برخی از لکه‌های خورشیدی چندین برابر قطر زمین است، به‌طوری‌که اندازه این لکه جدید تقریباً دو برابر قطر زمین است. نخستین تصویر ثبت‌شده از لکه جدید نیز به تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۹۵ توسط نوشین شریفات انجام شده است.

جعفری‌زاده در پاسخ به این‌که چرا وقوع پدیده لکه‌های خورشیدی برای ستاره‌شناسان دارای اهمیت است، تصریح کرد: درون هسته خورشید هر لحظه انفجارهای هسته‌ای در حال شکل‌گیری است که ذرات حاصل به شکل پلاسما و فوتون به سطح خورشید رسیده و میدان مغناطیسی با انرژی بسیار زیادی تولید می‌کنند که سبب ایجاد فوران‌های خورشیدی شده و به‌صورت لکه‌های خورشیدی دیده می‌شود.

وی ادامه داد: هر چه این فعالیت‌ها بیشتر باشد، روی جو زمین تأثیر بیشتری خواهد گذاشت؛ همچنین یکی دیگر از نشانه‌های افزایش این فعالیت‌ها، پیدایش شفق‌های قطبی است که در نتیجه رسیدن بادهای خورشیدی به زمین، در قطب‌ها به شکل نورهای رنگی پدیدار می‌شوند. با وجود فوران‌های خورشیدی که اکنون در سطح خورشید در حال وقوع‌ هستند، بادهای خورشیدی تا چند روز آینده به زمین خواهند رسید و شاهد بیشتر و پررنگ‌تر شدن این شفق‌ها خواهیم بود.

دبیر انجمن ستاره‌شناسی اهواز گفت: این انجمن در حال هماهنگی برای برگزاری یک برنامه رصدی از این پدیده در روزهای آینده است؛ علاقه‌مندان می‌توانند جهت آگاهی از برنامه‌های این انجمن به کانال تلگرام انجمن به آدرس Telegram.me/ahvazastro مراجعه کنند. همچنین سایت انجمن با آدرس www.ahvazastro.ir در دسترس علاقه‌مندان است.