بررسی علت شکست ماهواره هیتومی

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل پژوهشگاه فضایی ایران، سازمان اکتشافات هوافضای ژاپن(JAXA) روز ۹ اردیبهشت سال جاری با اشاره به اینکه ماهواره هیتومی ماه گذشته دچار آسیب‌دیدگی شدید شده است، اعلام کرد تلاش برای کنترل مجدد ماهواره ستاره‌شناسی هیتومی را متوقف نموده است. بررسی علت شکست ماهواره هیتومی

سازمان اکتشافات هوافضای ژاپن (به‌اختصار جاکسا) اظهار کرد مسئله‌ای باعث چرخش فضاپیما شده بود که منجر به آسیب‌دیدگی شدید دو صفحه خورشیدی آن و در نتیجه عدم تولید نیروی لازم شده است. این سازمان اظهار کرد با توجه به اینکه هر دو صفحه خورشیدی جدا شده‌اند، به این نتیجه رسیده است امکان احیای ماهواره وجود ندارد.

شایان ذکر است ماهواره ۲۷۳ میلیون دلاری و وق پیشرفته هیتومی(به‌معنای چشم)، در ماه فوریه برای رصد پرتوهای ایکس منتشر شده از سیاه‌چاله‌ها و خوشه‌های کهکشانی به فضا پرتاب شده بود ولی در تاریخ ۷ فروردین سال جاری، پس از یک مانور عادی که برای تغییر جهت فضاپیما انجام شد، ارتباط با آن به‌کلی از دست رفت. جاکسا در ابتدا بسیار محتاطانه عمل کرد و با توجه به سه سیگنال کوتاهی که در روزهای بعد از بروز مشکل دریافت کرد، امیدوار بود بتواند کنترل مجدد فضاپیما را در دست بگیرد اما در نهایت روز ۹ اردیبهشت اعلام کرد سیگنال‌های دریافت شده از هیتومی ارسال نشده نبوده‌اند.

بنابراین جاکسا تصمیم گرفت به‌جای تلاش برای احیای ماهواره، به بررسی علل بروز این حادثه بپردازد و در این راستا تمامی مراحل طراحی، ساخت، صحه‌گذاری و عملیات را برای تعیین علل آن مورد بازبینی قرار دهد.

بنابر اظهار کارشناسان این سازمان، زنجیره‌ای از خطاها در سامانه کنترل وضعیت فضاپیما باعث چرخش فضاپیما و در نتیجه خرابی صفحه‌های خورشیدی و دیگر اجزای ماهواره شده است. مشکل زمانی آغاز شد که سامانه کنترل وضعیت هیتومی نشان داد ماهواره بعد از مانور برنامه‌ریزی شده شروع به چرخش ناگهانی کرده است. در صورتی که چنین اتفاقی نیفتاده بود. تشخیص اشتباه سیستم باعث شد یکی از چرخ‌های عکس‌العملی بخواهد این چرخش را از کار بیندازد و در نتیجه یک چرخش واقعی اتفاق افتاد.

این چرخش منجر به اشباع شدن چرخ عکس‌العملی شده و باعث شد فضاپیما وارد حالت انتظار ایمن بشود. فضاپیما برای آنکه بتواند چرخش را متوقف کند، رانشگرهای داخل سامانه کنترل عکس‌العمل را روشن کرد ولی یک پارامتر کنترلی اشتباه در سیستم باعث شد فضاپیما نه تنها متوقف نشود، بلکه سریع‌تر بچرخد. محققان بر این باورند که کنترل‌گرهای فضاپیما پارامتر مذکور را برای اصلاح وضعیت فضاپیما تغییر داده‌اند ولی در این کارهم اشتباه صورت گرفته است.

از دست دادن هیتومی نه‌تنها برای جاکسا، بلکه برای ناسا، سازمان فضایی اروپا و سازمان فضایی کانادا که در ساخت این ماهواره همکاری داشتند نیز شکست بزرگی محسوب می‌شود.

جاکسا با اظهار تأثر عمیق از اینکه مجبور شده است این عملیات را متوقف نماید، از تمامی کسانی که به نتایج درخشان این مأموریت امید داشتند و از آن حمایت کردند و همچنین کسانی که برای استفاده از نتایج رصد این ماهواره برنامه‌ریزی کرده بودند، عذرخواهی نمود.

منبع خبر: www.spacenews.com