پشتیبانی مالی برای ساخت استراتوباس

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل پژوهشگاه فضایی ایران، شرکت فرانسوی تالس(Thales Alenia Space) که سازنده قطعات فضایی است، روز ۷ اردیبهشت سال جاری، قراردادی را با بانک سرمایه‌گذاری این کشور (Bpifrance) امضا کرد که بر اساس آن بودجه‌ای به مبلغ ۱۷ میلیون یورو برای ساخت نمونه اولیه استراتوباس (Stratobus) که نوعی سکوی استراتوسفری است، در اختیار این شرکت قرار داده خواهد شد. پشتیبانی مالی برای ساخت استراتوباس

قرار است این استراتوباس که طراحی آن در شرکت تالس فرانسه سال‌ها زمان برده است، به‌منظور انجام مأموریت‌های تجسسی، مخابراتی و رصد زمین مورد استفاده قرار گرفته شود. افزون بر این، قرار است ۳ میلیون یورو نیز از سوی چهار دولت محلی فرانسه که با تالس قرارداد صنعتی دارند، برای پشتیبانی از پروژه مذکور در اختیار شرکت قرار داده شود.

طبق زمان‌بندی برنامه فعلی شرکت، نمونه کوچکی از این سکوی استراتوسفری تا سال ۲۰۱۸ برای انجام آزمون‌های لازم آماده خواهد بود و پروازهای صحه‌سنجی و تأیید نهایی نمونه اصلی نیز در سال ۲۰۲۰ انجام خواهد شد.

شایان ذکر است استراتوباس وسیله‌ای مابین هواپیمای خودکار و ماهواره است که کاربردی شبیه به هردوی آنها دارد و در ارتفاع ۲۰ کیلومتری از سطح زمین مستقر خواهد شد.

این سکو با استفاده از سامانه پیش‌ران خورشیدی-الکتریکی در فضا ثابت شده و بدین‌وسیله تأثیر باد که انتظار می‌رود در ارتفاع مورد نظر بیش از ۹۰ کیلومتر در ساعت نباشد، مهار خواهد شد.

سکوهای استراتوسفری که طی بیست سال گذشته از سوی بسیاری شرکت‌ها مورد توجه قرار گرفته‌اند، مانند ماهواره‌های زمین‌ثابت در نقطه دید ثابتی برای کاربر قرار می‌گیرند و در عین حال همانند ماهواره‌های مدار پایین، تصاویری با کیفیت بسیار بالا را با استفاده از روش‌های مخابراتی نه چندان قوی مهیا می‌کنند.

قرار است سازمان‌های تنظیم مقررات و فرکانس‌های بین‌المللی در اتحادیه بین‌المللی مخابرات(ITU) تخصیص فرکانس جهانی برای ایستگاه‌های ارتفاع بالا(HAPS) را تا سال ۲۰۱۹ مورد بررسی قرار بدهد.

بنا بر اظهار رئیس شرکت تالس، تا سال ۲۰۲۰ مبلغی در حدود یک میلیارد دلار برای این قبیل ایستگاه‌های ارتفاع بالا (HAPS) در نظر گرفته خواهد شد که استراتوباس با مهیا کردن میدان دید ۵۰۰ کیلومتری، سهم زیادی از آن را در اختیار خواهد گرفت.

یکی از مدیران این شرکت اشاره کرده است که استراتوباس ۵۰۰۰ کیلوگرم وزن دارد و نیرویی معادل ۵ کیلووات را برای محموله ۲۵۰ کیلوگرمی خود مهیا می‌کند. طول این سکو ۱۰۰ متر و پهنای آن ۳۳ متر است و مدت ۵ سال به‌صورت خودکار عمل می‌کند. استراتوباس همچنین این قابلیت را دارد که در یک کانتینر حدود ۱۲ متری جاسازی و جابه‌جا شود.

منبع خبر: www.spacenews.com