کشف قمری جدید در پس سامانه خورشیدی توسط هابل

هنوز از کشف کهکشانی غول‌پیکر در مدار کهکشان راه شیری چندی نگذشته‌است که اخترشناسان قمری جدید را کشف کرده‌اند که در نقطه‌ای از حومه سامانه خورشیدی در تاریکی خود را پنهان کرده‌است. کشف قمری جدید در پس سامانه خورشیدی توسط هابل

براساس گزارش نشنال‌جئوگرافیک، این قمر در مدار دومین کوتوله یخی سامانه خورشیدی، میک‌میک در خارج از مدار پلوتو و در داخل کمربند کویپر مشاهده شده‌است و قطری برابر ۱۶۱ کیلومتر دارد. این قمر جدید که به صورت موقت S/۲۰۱۵ (۱۳۶۴۷۲) ۱ یا به اختصار MK۲ نام گرفته‌است، توانسته در این همه سال خود را از دید همگان پنهان کند،‌ زیرا به شدت تاریک است.

درست مانند کهکشانی که ماه گذشته در مدار راه‌شیری کشف شد،‌این قمر نیز به اندازه‌ای کم‌نور است که به سختی می‌توان آن را در کنار درخشش خرد سیاره میک‌میک مشاهده کرد.

•    کشف کهکشانی غول‌پیکر در همسایگی راه‌شیری

در حقیقت این قمر ۱۳۰۰ برابر کم‌نورتر از سیاره میزبانش است،‌به اندازه‌ای کم‌فروغ که تا پیش از آن تصور براین بود که خرد‌سیاره میک‌میک یک سیاره کوتوله تنها و بدون قمر است.

اخترشناسان سال گذشته برای دو ساعت تلسکوپ فضایی هابل را به سوی میک‌میک نشانه گرفتند و ناگهان شاهد ظهور این قمر کم‌نور شدند. الکس پارکر از موسسه پژوهشی ساوث‌وست در تگزاس در این رصد مشاهده کرد نقطه‌ای کم‌نور در فاصله ۲۰۹۰۰ کیلومتری از میک‌میک در حرکت است.

پارکر می‌گوید در آن زمان اطمینان داشته که پیش از او فردی این قمر را دیده‌است از این رو از همکارانش درباره وجود یک قمر در داده‌های ثبت شده از میک‌میک پرسیده‌ و با پاسخ منفی آنها مواجه شده‌است.

کشف قمری جدید در پس سامانه خورشیدی توسط هابل

اکنون محققان در تلاشند تا با استفاده از هابل مطالعات بیشتری روی مدار این قمر انجام دهند تا شاید اطلاعات بیشتری درباره ترکیبات و تراکم این سیاره کوتوله یخی به دست آورند.

به گفته دانشمندان میک‌میک در دسته اجرام شبه‌پلوتویی قرار دارد از این رو یافتن همنشین آن از اهمیت بالایی برخوردار است. کشف این قمر فرصتی عالی را برای مطالعه دقیق‌تر روی این سیاره کوتوله فراهم آورده‌است.

کمربند کویپر منبعی بزرگ از بقایای منجمد فرایند شکل‌گیری سامانه خورشیدی درحدود ۴.۵ میلیارد سال پیش به شمار می‌رود که چند سیاره کوتوله یخی نیز شامل می‌شود،‌ اما دانشمندان هنوز نتوانسته‌اند این جهان‌های یخی را به خوبی درک کنند.

یکی از اسرار موجود درباره میک‌میک این است که کسی نمی‌داند چرا روی بدنه این جرم تکه‌های تاریک و روشن و بازتابنده وجود دارد، درحالی‌که این خرد سیاره هر ۷.۷ ساعت یکبار به دور خود می‌چرخد،‌ در این صورت باید شدت درخشش سیاره دچار نوسان می‌شد،‌اما این اتفاق رخ نمی‌دهد. اکنون دانشمندان احتمال می‌دهند تکه‌های تاریکی که در رصد‌های فروسرخ روی میک‌میک مشاهده کرده‌اند درواقع روی قمر آن بوده‌است نه روی خرد‌سیاره.

کشف جدید همچنین شباهت‌های میان پلوتو و میک‌میک را افزایش می‌دهد. پارکر امیدوار است فضاپیمای افق‌های نوی ناسا در مسیر خروجش از سامانه خورشیدی بتواند از کنار میک‌میک نیز عبور کرده و اطلاعات بیشتری به دست آورد.