رصد سیاره عطارد با چشم غیر مسلح امکان پذیر می شود

سیاره تیزپای تیر یا عُطارد امروز به حداکثر کشیدگی شرقی خود از خورشید می رسد که می توان این سیاره را تا ۹ شب با چشم غیر مسلح رصد کرد. رصد سیاره عطارد با چشم غیر مسلح امکان پذیر می شود

حامد الطافی کارشناس نجوم در خصوص رویداد نجومی امروز ، سی ام فروردین مبنی بر «رسیدن سیاره تیزپای تیر ( عُطارد) در ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه به حداکثر کشیدگی شرقی خود با جدایی زاویه ای ۱۹۹ و ۹ درجه از خورشید» به خبرنگار مهر گفت: زاویه کشیدگی (یا به طور ساده «کشیدگی») به زاویه‌ ای گفته می ‌شود که خورشید در یک ضلع آن، سیاره در ضلع دیگر و زمین (یا ناظر زمینی) به عنوان نقطه مرجع در رأس آن قرار دارد.

وی افزود: بیشترین زاویه کشیدگی عطارد و زهره که مدار آن‌ها داخل مدار زمین است، زمانی رخ می ‌دهد که در مدارشان در دورترین موقعیت زاویه‌ ای از خورشید باشد. در این حالت از دید ناظر زمینی، سیاره بیشترین فاصله ظاهری را از خورشید می ‌گیرد و به این سبب یافتن و رصد آن در آسمان ساده ‌تر می ‌شود.

رصد سیاره عطارد با چشم غیر مسلح امکان پذیر می شود

الطافی خاطر نشان کرد: بسته به اینکه سیاره در زمان کشیدگی، در شرق یا غرب خورشید باشد، بیشترین کشیدگی را به نام‌های «بیشترین کشیدگی شرقی» و «بیشترین کشیدگی غربی» می‌ خوانند؛ در زمان بیشترین کشیدگی شرقی، سیاره بعد از غروب خورشید در افق غربی و در بیشترین کشیدگی غربی پیش از طلوع خورشید در افق شرقی قابل مشاهده است.

وی افزود: اندازه‌ بیشترین زاویه کشیدگی به دلیل بیضی بودن مدار سیارات و نیز انحراف صفحه مداری‌شان نسبت به صفحه مرجع منظومه شمسی، متغیر است. این زاویه برای عطارد بین ۱۸ تا ۲۸ درجه و برای زهره بین ۴۵ تا ۴۷ درجه است.

این کارشناس نجوم عنوان کرد: در حدود ساعت ۴ بعد از ظهر روز ۳۰ فروردین، عطارد سیاره گریزپای منظومه شمسی با فاصله زاویه ‌ای ۱۹.۹ درجه از خورشید، در موقعیت بیشترین کشیدگی شرقی قرار می‌ گیرد؛ در غروب این روز، عطارد بالاتر از محل غروب خورشید و اندکی متمایل به سمت شرق (چپ) از قدر ۰.۴ مشاهده می ‌شود.

وی اظهار داشت: رصدگران تا حدود ساعت ۹ شب که عطارد غروب می‌ کند برای دیدن آن فرصت دارند و اگر دسترسی به آسمان تاریک و بدون غبار در افق داشته باشند، می‌ توانند این سیاره را با چشم غیرمسلح هم رصد کنند.

الطافی با بیان اینکه  استفاده از دوربین دوچشمی یا تلسکوپ دیدن عطارد را ساده ‌تر می ‌کند، افزود: رصد این سیاره به دلیل ابعاد کوچک و فاصله زاویه‌ ای اندکی که از خورشید می‌ گیرد همواره چالشی برای رصدگران، بخصوص ناظران مناطق شهری است. در زمان کشیدگی در تهران عطارد تنها ۱۸ درجه از افق فاصله خواهد داشت.

وی تاکید داشت: بیشترین زاویه کشیدگی سیارات داخلی پدیده نادری نیست و هر چند ماه یکبار رخ می‌ دهد.

به گفته الطافی، عطارد تا پایان سال چندین بار در موقعیت بیشترین کشیدگی واقع می ‌شود که دو کشیدگی بعدی در روزهای ۱۶ خرداد و ۲۶ مرداد، فاصله عطارد تا خورشید، یا همان بیشینه زاویه کشیدگی به ترتیب ۲۴.۲ و ۲۷.۴ درجه خواهد بود.