عبور یک دنباله‌دار از کنار خورشید

کاوشگر روزتای آژانس فضایی اروپا روز پنجشنبه ۱۳ آگوست ۲۰۱۵ نزدیک‌ترین تصاویری که تاکنون از یک دنباله‌دار نزدیک به خورشید به ثبت رسیده را به زمین ارسال کرد. عبور یک دنباله‌دار از کنار خورشید

به گزارش سرویس علمی جام نیوز ، دنباله‌دار ۶۷P-چوریوموف-گراسیمنکو در این روز در نزدیک‌ترین فاصله‌اش، ۱۸۶ میلیون کیلومتری از خورشید قرار گرفته‌بود، یعنی کمی بیرون‌تر از مدار زمین به دور ستاره سامانه خورشیدی.

درحالی که نزدیکی به خورشید باعث افزایش حرارت سطحی دنباله‌دار شده‌بود، دنباله‌دار دچار فعالیت‌های شدید شده و فوران‌های گازی زیادی از نقاط مختلف آن مشاهده شد که در پی از فوران‌ها غبار و مواد به بیرون از دنباله‌دار پرتاب شدند.

روزتا با کمک تجهیزات مطالعاتی‌اش دریافت در هر ثانیه بیش از ۳۰۰ لیتر آب به بیرون جرم کیهانی فوران می‌کند و این به آن معنی است که دنباله‌دار در دوران عبور نزدیک از کنار خورشید هرروز ۳۶ میلیون کیلوگرم از وزنش را از دست می‌دهد. در کنار این آب، ۸۶ میلیون کیلوگرم غبار نیز از دنباله‌دار خارج می‌شود و انتظار می‌رود چنین دوره فعالیتی برای چندین هفته ادامه داشته‌باشد.

به دلیل فوران مقادیر زیادی از مواد به خارج از دنباله‌دار، کنترل زمینی پروژه روزتا این فضاپیما را به مدار ۳۲۵ کیلومتری از دنباله‌دار انتقال داده اما این فاصله نیز همچنان برای ثبت تصاویر خیره‌کننده از این پدیده کیهانی مناسب است.

مدار دنباله‌دار ۶۷P در حین عبور نزدیک از کنار خورشید و یا حضیض خورشیدی، جایی در میان مدار زمین و مریخ بوده‌است. به گفته کارستن گوتلر از موسسه ماکس پلانک، معمولا فوران‌های ایجاد شده در این دنباله‌دار کم‌فروغ بودند و برای دیده شدن باید کنتراست تصاویر شدید‌تر می‌شد، اما در تصاویر جدید فوران‌ها به شدت درخشان و واضح هستند. فوران‌ها به واسطه تبدیل سریع یخ به گاز ایجاد شده و در فواصل ۱۸ دقیقه‌ای از یکدیگر رخ داده‌اند.