قدرت ایران در فناوری هوافضا قابل چانه‌زنی نیست

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به جایگاه کشور در حوزه صنایع فضایی گفت: قدرت جمهوری اسلامی ایران در فناوری هوافضا قابل چانه‌زنی نیست. قدرت ایران در فناوری هوافضا قابل چانه‌زنی نیست

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، محمدحسن انتظاری دبیر شورای عالی فضای مجازی صبح امروز در چهاردهمین کنفرانس انجمن‌های هوافضای ایران که در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران برگزار شد، گفت: در سال ۱۳۷۳ که رئیس‌جمهور وقت از سازمان پژوهش‌های صنعتی و علمی ایران بازدید داشت، اولین پیشنهاد طراحی ماهواره در حضور ایشان مطرح شد و پس از آن فرآیند بررسی این مسئله مورد توجه قرار گرفت و پایه‌گذاری ساخت ماهواره در بخش غیرنظامی با بازدید وی از سازمان پژوهش‌های علمی صنعتی آن زمان رقم خورد.

وی گفت: قسمت این بود که اولین ماهواره به‌نام مصباح در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی آغاز شود و این تنها ماهواره‌ای که هنوز هم ترمینال کنترل آن در ساختمانی در همین سازمان آماده عملیات است و بسیاری از بخش‌های آن در سازمان‌های معتبر اروپایی تست شد که البته تا پای پرتاب هم رفت، اما به‌دلیل تحریم، شرکت پرتاب‌کننده از پرتاب آن خودداری کرد که این باعث شد گلوگاه‌های پرتاب ماهواره در ایران  به دست متخصصین باز شود.

انتظاری ادامه داد: بر این اساس در پرتاب ماهواره امید گلوگاه پرتاب ماهواره نیز در کشور شکسته شد و ایران به فناوری‌های کلیدی پرتاب نیز دست یافت.

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به وضعیت کنونی کشور در زمینه فناوری فضایی، گفت: در حال حاضر توانمندی‌های خوبی از نظر متخصصین در این بخش داریم و چندین دانشگاه مانند دانشگاه امیرکبیر، صنعتی شریف و علم و صنعت تجربه‌های خوبی در زمینه فناوری فضایی در کشور وجود دارد و ما مدیران فوق‌العاده خوب و باتجربه در این زمینه داریم.

وی تأکید کرد: مدیریت پروژه‌های فضایی مدیریت بسیار پیچیده‌ای است، اما در کشور به توانایی در مدیریت طراحی و ساخت پرتاب ماهواره دست یافته‌ایم و به تجربیات باارزشی رسیده‌ایم.

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینکه با این تجربه‌ها اکنون کشور در یک موقعیت فوق‌العاده‌ خوبی در این زمینه قرار دارد، گفت: این دیدگاه قبلاً وجود داشت که ما در چند محور کلیدی و راهبردی باید در حوزه فناوری حرکت کنیم درست است که فناوری هسته‌ای کشور را تا حدودی جلو برده، اما باید یک شبکه‌ راهبردی ایجاد شود تا در این دنیای پرتلاطم هرکدام دچار مشکل شدند بقیه به حل مشکل کمک کنند.

وی افزود: قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان در زمینه فناوری فضایی بی‌نظیر است و قابل چانه‌زنی نیز نیست.

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به "۲۰ سال تجربه در این بخش داریم که از نظر عمق و عرض این تجربه در وضعیت فوق‌العاده مطلوبی قرار داریم" به الزامات آینده کشور در علم و فناوری در حوزه ماهواره و فناوری فضایی اشاره کرد و گفت: لزوم مدیریت پایدار در این حوزه امری جدی به نظر می‌رسد، لذا با توجه به پیچیدگی‌‌های آن نظام مدیریت پایدار را می‌طلبد و باید مراقبت شود تا از تجربیات و نیروی انسانی این بخش که رشد یافته، بیشتر بهره گیریم.

وی افزود: این مدیریت‌ها باید به‌صورت تخصصی و راهبردی اداره شود، لذا باید مدیریت این فناوری‌ها راهبردی باشد.

دبیر شورای عالی فضای مجازی در پایان به ضرورت تصمیمات پایدار در زمینه فناوری فضایی اشاره کرد و گفت: این فناوری با توجه به گران بودن و شرایط تحریم الزاماتی دارد که باید در مدیریت کلان کشور دیده شود.