انتشار نخستین شماره مطبوعاتی ماهنامه «فضانورد»

یکصد و شصت و پنجمین شماره ماهنامه علمی، خبری، تحلیلی «فضانورد» در ۴۸ صفحه با ده‌ها مطلب جذاب و خواندنی منتشر شد. این نخستین شماره ماهنامه فضانورد است که به صورت سراسری در باجه‌های مطبوعاتی توزیع می‌شود. انتشار نخستین شماره مطبوعاتی ماهنامه «فضانورد»

این ماهنامه وابسته به پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی است و در ۱۵ سال گذشته به صورت یک نشریه داخلی در تیراژ محدود چاپ و در برخی از سازمان‌ها، دانشگاه‌ها، مراکز و پژوهشکده‌های علمی توزیع شده است.

پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی از مهرماه سال جاری (۱۳۹۳) و همزمان با هفته جهانی فضا و اعیاد قربان و غدیر، با هدف توسعه و ترویج دانش فضایی، به انتشار ماهنامه فضانورد در قالبی حرفه‌ای و با توزیع سراسری و فراگیر اقدام نموده است. در ادامه، به معرفی گزیده‌ای از منتخب مطالب شماره ۱۶۵ ماهنامه می‌پردازیم.

برگ نخست
    یادداشت‌هایی به قلم دکتر محمد ابراهیمی، رئیس پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی و مدیر مسئول ماهنامه فضانورد و دکتر فریبا رضی‌پور عضو هیئت علمی پژوهشگاه فضایی ایران و سردبیر فضانورد.

تازه‌های فضایی
    فرود روی سیاره‌ای دیگر / ابرغول‌های فضایی / سرنخ‌هایی از اسرار کوه شارپ / فضانوردی زیر آب / مدرسه موش‌ها در فضا / فضانوردی با فضاپیماهای بویینگ / نگارخانه فضایی

گفتگو
    نیم قرن تاریخ پرفراز و نشیب سایوز
    امپراطوری سایوزها
    گفتگو از : سیروس برزو
    «الکساندر الکساندرف»، یکی از کیهاننوردان نامدار روسیه است و علاوه بر تجربیات بینظیری که در سفرهای فضاییاش به ایستگاههای فضایی «سالیوت۷» و «میر»، کسب کرده، سالها از طرف موسسه «انرگیا»، بر تمرین و آموزش فضانوردان نظارت داشته است. علاوه بر آن، الکساندرف، در طراحی و ساخت سامانههای مختلف فضایی از جمله دستگاه تمرینی فضاپیمای مدارگرد ماه «ال-۱»، فضاپیمای «سایوز» و ایستگاه مداری «سالیوت» شرکت داشت.

آشنایی من با الکساندرف، به سالها قبل بازمیگردد، و در جریان سفر اخیری که به مسکو داشتم، فرصتی دست داد تا در مقاطع مختلف با او دیدارهایی داشته باشم. در جریان این دیدارها، یکی از موضوعات مورد بحث من و او درباره فضاپیمای کهنهکار سایوز بود که قریب نیم قرن است فضانوردان روسی و غیرروسی به کمک آن به فضا سفر میکنند. آینده پروازهای فضایی با سایوزها و سرنوشت آنها، پرسشی است که ذهن بسیاری از کارشناسان فضایی جهان را به خود مشغول کرده است. آنچه میخوانید بخشی از چند جلسه صحبت طولانی و تخصصی با الکساندرف درباره سیر تکاملی فضاپیمای شگفتانگیز سایوز است.

فناوری ایرانی
    پروندهای برای کاوشگرهای فضایی ایران
    فناوری ایرانی؛ کاوشگر فضایی
    نویسندگان: جمعی از پژوهشگران پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی
    بیش از ده سال از آغاز برنامه ایران در زمینه طراحی و ساخت کاوشگرهای فضایی می‌گذرد. این برنامه یکی از بنیادی‌ترین و موفق‌ترین برنامه‌های فضایی در کشور به شمار می‌رود و در سال‌های اخیر شاهد توسعه بسیاری از زیرساخت‌ها در این حوزه بوده‌ایم. در پرونده این شماره از ماهنامه فضانورد، بر آن شدیم تا مروری بر روند دستیابی ایران به فناوری کاوشگرهای فضایی داشته باشیم. دستاوردها و اهداف آن را بررسی کرده و در بخش پایانی هم به معرفی ماموریت‌های فضایی مختلفی که در قالب این برنامه فضایی انجام شد، بپردازیم. اما پیش از آن بهتر دیدیم برای دانش‌افزایی خوانندگان محترم، درباره نقش کاوشگرها در تحقیقات فضایی، مطالبی را بیان کنیم.

انسان و فضا
    مروری بر اصول حقوق بینالملل فضایی
    قوانین فضایی!
    نویسندگان: فریبا رضی‌پور- حمید کاظمی
    حقوق بینالملل فضا، شاخهای جدید از علوم مرتبط با دانش فضایی است که در چند سال گذشته، نقش برجستهای در فعالیتهای فضایی ایفا کرده است. ماهنامه فضانورد از سال جاری شروع به معرفی و بررسی حقوق بینالملل فضایی نمود. ولیکن با توجه به روال جدید ماهنامه که از نیمه دوم امسال (شماره پیش رو) شاهد آن هستیم و با پیشبینی اینکه تعداد قابل توجهی مخاطب جدید به ماهنامه اضافه خواهد شد، تحریریه فضانورد برآن شد تا آنچه را که در چند شماره پیشین به چاپ رسانده بود، به صورت موجز و البته با بیانی متفاوت تکرار نماید؛ با این امید که خوانندگان جدید نیز بتوانند بهرهبرداری لازم را ببرند.

باز آمد بوی ماه فضا!
    به هفته جهانی فضا خوش آمدید
    نویسنده: محمدرضا رضایی
    اگر از هر کسی بپرسید با شنیدن «ماه مهر»، چه چیز در ذهنش تداعی میشود، بدون شک، پاسخ اکثریت شروع فصل پاییز و آغاز سال تحصیلی خواهد بود. اما اگر از یک علاقمند به فضا، این پرسش را بپرسید، شاید نخستین چیزی که از ذهنش عبور میکند، پرتاب ماهواره «اسپوتنیک۱» و آغاز عصر فضا و گشایش مرزهای آن به روی آدمی باشد. باز بوی ماه مهر آمد و تبوتاب دوستداران دانش فضایی، برای گرامیداشت این هفته در تمامی جهان بالا گرفته است. در این نوشتار، ابتدا به معرفی هفته جهانی فضا و ریشههای شکلگیری آن میپردازیم و سپس پیرامون شعار این هفته در سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۳)، توضیحاتی ارائه خواهیم کرد.

مهندسی فضایی
    از درپوشهای مزاحم تا سیمکشیهای برعکس!
    شکستهای فضایی درزمین
    نویسنده: مرتضی توحیدی
    با وجود دمای نامناسب، خطرات تشعشعی و همه خطرات دیگر، فضا جایی است که فضاپیما برای کار در آن طراحی شده است. همه کسانی که با یک فضاپیما سروکار دارند، وقتی که محصول کارشان، سفرش را به فضا به سلامت به پایان میرساند، نفس راحتی میکشند. اما پیش از رسیدن به فضا، فضاپیما باید جابهجاییها، اتصالها، و آزمایشهای روی زمین را به سلامت پشت سر بگذارد. داستان شکستهای حملونقل و کار روی زمین، به ویژه در ماموریتهای حساس، بسیار شوکهکننده و گاهی مضحک است. در این مقاله مروری بر برخی از معروفترین ماموریتهای فضایی خواهیم داشت که خطاهای انسانی در حین ساخت محموله، شکست را برای آنها به بار آورده است.

دانشنامه
    آپارات: سفری به لبه کیهان
    گپ و گفت: آیا دوباره به ماه برمی گردیم؟
    کتابخانه: پیش به سوی فضا
    فضای مجازی: در جستجوی ماهواره‌ها
    خواندنی‌ها: مگس‌های فضانورد / ازدواج میان زمین و فضا / لباس‌های همه فن حریف
    برگی از تاریخ: طلوعی جنجالی / گریز از آتش /

انتشار نخستین شماره مطبوعاتی ماهنامه «فضانورد»

شما می‌توانید با پرکردن این فرم و ارسال آن به پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی، مشترک ماهنامه فضانورد شوید.