برگزاری مراسم هفته جهانی فضا

«فضا راهنمای راه»
    «اهمیت ناوبری در سفرهای فضانوردی»

امسال نیزبه رسم هرساله پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی باشعار«اهمیت ناوبری درسفرهای فضانوردی» درراستای ارتقای دانش هوافضایی جوانان و نوجوانان بابرگزاری مراسمی درروزچهار‌شنبه مورخ ۱۳۹۳,۰۷,۱۶ ازساعت ۹:۳۰ الی ۱۳ میزبان این مراسم بود. مدعوین این مراسم، دانش‌آموزان چهار دبیرستان (دو دبیرستان دخترانه و دو دبیرستان پسرانه) از مناطق مختلف تهران بودند.
    برگزاری مراسم هفته جهانی فضا

این مراسم باتلاوت آیات قرآن مجیدآغازشد و سپس مجری برنامه ضمن خوشامدگویی به حضار، ابتدا درخصوص ناوبری و اهمیت آن در فضانوردی صحبت‌ کرد و درادامهب ه ‌منظور آشنایی میهمانان درخصوص ضرورت دستیابی به فناوری فضایی و تلاش پرثمر دانشمندان ایرانی درجهت دستیافتن به فضا مطالبی را بیان کردند.

در ادامه دکتر محمد ابراهیمی، رئیس پژوهشکده سامانه‌های فضانوردی، دربارهرشد صنعت وفناوری در دهه‌های اخیر صحبت کردند و به ضرورت دستیابی به فناوری فضایی در دنیای امروزاشاره کردند. ایشان خطاب به دانش‌آموزان حاضر در سالن اظهار داشتند شما آینده‌سازان این کشور در زمانی مشغول به تحصیل هستید که در چند سال اخیر، کشور در علوم مختلف به خصوص علوم پایه پیشرفت‌های بسیاری کرده است. برگزاری مراسم هفته جهانی فضا

ارائه و تدریس رشته‌هایی در زمینههوافضایی و فضانوردی در دانشکده‌ها و دانشگاه‌های متعدد نمونه بارزی از پیشرفت و اهمیتی است که دولتمردان به این زمینه علمی دارند.
    ایشان ادامه دادند، در زمانی که ما تحصیل می‌کردیم رسیدن به فناوری‌های فضایی، دستیابی به فضا و نیز ارسال موجود زنده به فضا شاید یک رؤیا بیش نبود، اما با گذشت ۱۲ سال از آن زمان دریافتیم که با به‌کارگیری توانایی‌ها و پشتکار می‌توان به مقصود رسید.

دکتر ابراهیمی خاطر نشان کردند که، بیاد داشته باشید خاطرات خوب و موفقیت‌آمیز همیشه و همه جا در یادها و تاریخ می‌ماند و مشکلاتی که در راه رسیدن به موفقیت وجود دارد از یادها پاک می‌شود و در تأیید این مطلب اذعان داشتند که ساخت و پرتاب دو کاوشگر حامل موجود زنده، پیشگام و فرگام، در زمانی اجرایی شد که کشور در تحریم اقتصادی کامل کشورهای اروپایی و امریکایی قرار داشت و هنوز نیز این تحریم‌ها ادامه دارد، اما ما توانستیم که با یاری خداوند سختی‌ها و مشکلات موجود را از میان راه برداشته و به موفقیت برسیم.

ایشان همچنین اذعان داشتند درخصوص جنگ تحمیلی نیز این مسئله مصداق دارد که تنها پیروزی‌های جنگ درتاریخ و ذهن‌ها ثبت شدنه مشکلات آن.
    ایشان همچنین به فناوری‌های فضایی پیشرفته کشور که در طی چند سال اخیر رخ داده است شامل کاوشگرها، ساخت و ارسال ماهواره‌های مصباح و امید اشاره کردند و تمامی این پیشرفت‌ها را نیز دستاورد همت و تلاش پژوهشگران علاقه‌مند به رشد و پیشرفت علمی دانستند.

سخنران دوم مراسم، دکتر علیرضا علیخانی، عضو هیئت علمی پژوهشکده، درخصوص اهمیت ناوبری در سفرهای فضانوردی به سخنرانی پرداختند.

ایشان در خصوص کاربردهای ناوبری و GPS که شامل کاربردهای عمومی، خودرو، صنایع رباتیک، دریانوردی، هوایی و فضایی و فضانوردی توضیحاتی دادند و عنوان کردند که مهندسی هوافضا، شیمی، مکانیک، برق و الکترونیک، کامپیوتر و مواد رشته‌های مرتبط دانشگاهی هستند که با صنایع فضایی و فضانوردی مرتبط هستند.

دکترعلیخانی، باطرح سؤالاتی ازدانش‌آموزان ایشان را به مشارکت درمباحث ناوبری ترقیب کردند ودانش‌آموزان نیز بسیاراستقبال کردند. دراین راستا به‌منظور تشویق دانش‌آموزان به بهترین پاسخ‌ها هدایایی اهداءشد.

پس از سخنرانی دکتر علیخانی، میهمانان برای استراحت و بازدید از  میمون‌های فضایی ایران، فرگام و پیشگام، و نیز نمایشگاه دائمی کاوشگرها راهنمایی شدند.

پس از استراحت، در سخنرانی سوم سرکار خانم دکتر مائده عربیان، با بیانی شیوا و شیرین درخصوص نقش علوم پایه در فناوری فضا مطالبی را ارائه دادند.

ایشان ابتدا با طرح سؤالاتی از حضار سخنان خود را آغاز کردند و سپس محیط فضا و ویژگی‌های آن و شرایط بی‌وزنی را برای حاضران توضیح دادند. سپس درخصوص چگونگی ارسال موجود زنده به فضا و انتخاب جاندار و آزمایش‌هایی که بر روی میمون‌های مختلف انجام شد تا بهترین میمون را که بتواند شرایط بی‌وزنی و جوی را بپذیرد، شرح دادند.

ایشان با نمایش فیلم‌های جذاب مباحث مختلف از جمله چگونگی رفتار مایعات در فضا، شعله در فضا،  پرواز در گرانش‌های صفر، و مواد مختلف در فضا و نیز بدن انسان در فضا به زبانی شیوا توضیح دادند. سؤال‌هایی را نیز در بین سخنان خود مطرح می‌کردند در پایان نیز فیلمی از چگونگی زندگی فضانوردان در ایستگاه فضایی بین‌المللی نمایش دادند که بسیار دیدنی بود.

مسابقه علمی: به‌منظور آشنایی دانش‌آموزان با فضاو فضانوردی پرسشنامه‌ای شامل ۳۰ سؤال (در چهارسطح) در زمینهاطلاعات عمومی فضا و فضانوردی طرح شده بود که به مدارس مدعو ارسال شد و پاسخنامه‌ها در روز مراسم و هنگام پذیرش از دانش‌آموزان دریافت شد و در پایان نفرات برتر (اول تا سوم) هر مدرسه به قید قرعه انتخاب و به ایشان هدایایی اهداء شد.

مسابقه ایده آزاد با موضوع حیات در فضا: این مسابقه در قالب ساخت ماکت سه‌بعدی با استفاده از مواد مختلف مانند ماکت چوبی، مقوایی، گچی یا وسایل دست دوم، ...) طراحی شده بود که در این مسابقه یکی از مدارس، دو ماکت زیبا ارائه دادند که یکی از ماکت‌ها بسیار جالب و دیدنی بود. به سازندگان این ماکت‌ها نیز جوایزی به رسم یادبود اهداء شد.

این مراسم با صرف نهار و عکس‌های یادگاری با میمون‌های فضایی ایران به پایان رسید.