بررسی وضعیت جهانی ساخت ماهواره

در نوزدهمین گزارش سالانه انجمن صنعت ماهواره
    به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل پژوهشگاه فضایی ایران، انجمن صنعت ماهواره(SIA)، یک انجمن تجاری آمریکایی است که فعالیت‌ اپراتورهای ماهواره‌، ارائه‌دهندگان خدمات ماهواره‌ای، سازندگان ماهواره، ارائه‌دهندگان خدمات پرتاب و همچنین تأمین‌کنندگان تجهیزات زمینی را معرفی می‌نماید.  بررسی وضعیت جهانی ساخت ماهواره

این انجمن گزارش ۲۰۱۶ خود با موضوع وضعیت جهانی صنایع ماهواره‌ای را روز ۱۳ خرداد سال جاری منتشر کرد.

گزارش‌های ارائه شده در چهار بخش اصلی به شرح زیر وضعیت ماهواره‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد:

1. ساخت ماهواره
    2. خدمات ماهواره‌ای
    3. صنایع پرتاب
    4. تجهیزات زمینی
    در این مطلب، اطلاعات مربوط به ساخت ماهواره که در گزارش مذکور آورده شده، ارائه می‌شود.

درآمد جهانی حاصل از ساخت ماهواره

بر اساس نوزدهمین گزارش سالانه انجمن صنعت ماهواره، مجموع درآمد جهانی حاصل از ساخت ماهواره ۶/۱۶ میلیارد دلار بوده است. از این مبلغ ۶۰ درصد به سازندگان آمریکایی تعلق دارد که  نسبت به ۶۳ درصد در سال ۲۰۱۵ کاهش داشته است.

شایان ذکر است درآمد حاصل از ساخت ماهواره‌ها، در سال پرتاب آنها ثبت شده‌ است و ماهواره‌های ساخت دولت و دانشگاه‌ها را شامل نمی‌شود. داده‌های موجود از منابع دسته‌بندی نشده استخراج شده است.

نتایج  حاصل از بررسی ساخت  ماهواره‌‌ها

بنا بر گزارش انجمن صنعتی ماهواره ، در سال ۲۰۱۵ تعداد ۲۰۲ ماهواره پرتاب شده است، که تقریباً با تعداد ماهواره‌های پرتاب شده در سال ۲۰۱۴ برابری می‌کند. ۴۹ درصد از این تعداد(۱۰۸ ماهواره)، ماهواره‌های مکعبی(CubeSat) بوده است. بیشتر این ماهواره‌های مکعبی، ماهواره‌های تجاری رصد زمین بودند. همچنین درآمد حاصل از ساخت این ماهواره‌ها، یک درصد از مجموع کل درآمد را به خود اختصاص داده است.

ماهواره‌های مخابراتی، ۴۲  درصد  و ماهواره‌های پایش نظامی ، ۳۶ درصد از مجموع درآمد جهانی حاصل از ساخت ماهواره‌ها را به خود اختصاص داده‌اند که از این میان درآمد حاصل از ساخت ماهواره‌های پایش نظامی نسبت به سال گذشته ۲ درصد کاهش داشته است.

بررسی درآمد حاصل از ساخت ماهواره‌‌‌ها در  آمریکا

گزارش انجمن صنعت ماهواره نشان داده است درآمد حاصل از س اخت ماهواره‌ها در آمریکا تغییر زیادی نداشته است. به‌طوری که درآمد حاصل از بخش تجاری و دولتی ، به‌ترتیب افزایش و کاهش اندکی داشته‌اند.  همچنین ۷۳ درصد از درآمد کسب شده به قراردادهای دولتی مربوط بوده است.

افزون بر این، شرکت‌های آمریکایی، سازنده ۳۲ درصد از ماهواره‌های پرتاب شده ، به‌جز ماهواره‌های مکعبی، و مالک ۶۰ درصد درآمد حاصل از ساخت ماهواره‌های جهان در سال ۲۰۱۵ بوده‌اند. شایان ذکر است با در نظر گرفتن ماهوار‌ه‌های مکعبی، تعداد ماهواره‌های ساخته شده به ۶۴ درصد افزایش پیدا خواهد کرد. به‌طور مشخص، تعداد ۸۹ ماهواره از مجموع ۱۱۹ ماهواره ساخت آمریکا که در سال ۲۰۱۵ پرتاب شده‌اند، ماهواره مکعبی بوده‌ است.

تعداد سفارش ‌های مربوط به ساخت ماهواره‌های تجاری

در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۵ سفارش ساخت ماهواره‌های تجاری GEO به ثبت رسیده است که از این میان ۱۱ سفارش به سازندگان آمریکایی تعلق گرفته است. همچنین ۶۵% سفارش‌ها به شرکت‌های آمریکایی واگذار شده است که نسبت به ۵۷% در سال ۲۰۱۴ افزایش داشته است.

بررسی موردی: ماهواره‌های بسیار کوچک

گزارش انجمن صنعت ماهواره نشان می‌دهد علاقمندی به ماهواره‌های کوچک و کم‌هزینه افزایش پیدا کرده است.

ماهواره‌های مکعبی نیز  نمونه جعبه‌مانند ماهواره‌های کوچک هستند که برای مقاصد دانشگاهی، دولتی و به‌ویژه تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. بررسی گزارش انجمن صنعت ماهواره نشان داد در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۰۸ ماهواره مکعبی پرتاب شده که این تعداد نسبت به ۱۳۰ ماهواره در سال ۲۰۱۴ کاهش داشته است. از این میان، تعداد ۶۱ ماهواره از طریق ایستگاه بین‌المللی فضایی به مدار ارسال شدند . شایان ذکر است ۸ ماهواره از این میان، در شکست فالکون ۹ در ماه ژوئن از بین رفتند. همچنین در سال ۲۰۱۵ تعداد ۶۱ ماهواره مکعبی تجاری برای ارائه خدمات رصد زمین و خدمات مخابراتی پرتاب شد که نسبت به ۱۰۱ ماهواره در سال ۲۰۱۴ کاهش داشته است. اکثر این ماهواره‌ها (۴۸ ماهواره ) توسط شرکت آمریکایی Planet Labs ساخته شد. شایان ذکر است مجموع هزینه ساخت تمامی ماهواره‌های مکعبی از سال ۲۰۰۵، کمتر از ۱۰۰ میلیون دلار تخمین زده شده است.

همچنین بنا بر گزارش انجمن صنعت ماهواره منظومه‌های تجاری متشکل از ماهواره‌های بسیار کوچک(کمتر از ۲۰۰ کیلوگرم) در حال افزایش است. در حوزه ماهواره‌های رصد زمین یک منظومه اعلام شد که  دو ماهواره از ۲۴ ماهواره در نظر گرفته شده برای آن، پرتاب شده است. در حوزه ماهواره‌های مخابراتی نیز حداقل ۳ سامانه LEO اعلام شده است که هر یک از آنها شامل صدها تا هزاران ماهواره هستند ولی تا به امروز هیچ یک از این ماهواره‌ها پرتاب نشده‌اند.

منبع خبر :  www.sia.org