۱ اهداف | وظایف

این واحد پژوهشی در سال ۱۳۶۵ با هدف تأمین بخشی از نیازهای فنی و مهندسی صنایع کشور و ارائه خدمات به این بخش‌ها در شیراز تأسیس شده است. سپس در سال ۱۳۸۹ با انتقال به سازمان فضایی ایران به پژوهشکده ارتقاء یافته و اکنون یکی از سه پژوهشکده استانی وابسته به پژوهشگاه فضایی ایران می‌باشد.

۲ گروه های پژوهشی مصوب

• گروه پژوهشی حسگرهای فضایی
    • گروه پژوهشی تجهیزات فضانورد
    • گروه پژوهشی آیروترمودینامیک

۳ سرمایه های انسانی

در این پژوهشکده بالغ بر ۷۰ نفر نیروی کارشناس، کارشناس ارشد و دکترا در زمینه‌های تخصصی مهندسی برق، مکانیک، شیمی، متالورژی، صنایع و پلیمر و غیره فعالیت می‌نمایند و به اجرای پروژه‌های کاربردی و توسعه‌ای می‌پردازند.

۴ فعالیت های پژوهشی

این پژوهشکده با بهره‌مندی از توان کارشناسان و متخصصان توانمند خود و همچنین با برخورداری از امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، آزمایشگاه-ها و کارگاه‌های ساخت و مونتاژ خود، موفق به اجرای بیش از یکصد طرح بزرگ تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف فضایی، دفاعی و صنعتی شده است. بسیاری از این طرح‌ها  بر روی لبه دانش و تکنولوژی قرار داشته‌اند که نتیجه آن کسب سه رتبه برتر از جشنواره بین المللی خوارزمی و ۹ مورد ثبت اختراع بوده است. در حال حاضر نیز از سوی پژوهشگاه فضایی ایران  مأموریت حوزه‌های رادارهای تصویربرداری دهانه مصنوعی، حسگرهای فضایی و تجهیزات فضایی (ذخیره انرژی) به این پژوهشکده ابلاغ گردیده است که در ادامه به آنها اشاره می‌شود:

الف
    رادار تصویر برداری دهانه مصنوعی (SAR) پژوهشکده مکانیک

امروزه تصویربرداری فعال در فرکانس‌های موج رادیویی در کاربردهای بسیاری در حوزه سنجش از دور دارای اهمیت است. در این زمینه رادار دهانه مصنوعی (SAR) به عنوان مؤثرترین ابزار تصویربرداری رادیویی که دارای کیفیت و تفکیک‌پذیری بالایی است و به عنوان یک سیستم پایشی و نظارتی راداری، دارای مزایای متعددی نظیر قابلیت کار در تمام ساعات شبانه‌روز و قابلیت کار در شرایط جوی مختلف را داراست. با ابلاغ پروژه "رادار دهانه مصنوعی"، این پژوهشکده بر اساس یک رویکرد کلان نگر، به منظور اکتساب دانش فنی و دستیابی به تکنولوژی رادار دهانه مصنوعی، با توجه به توان علمی خود و سایر مراکز پژوهشی کشور، راهبرد کلان حسگر محموله‌ای رادار دهانه مصنوعی را تعریف و مصوب نمود. هدف نهایی این راهبرد، توسعه و بومی‌سازی فناوری مورد نیاز در طراحی سیستمی، تفصیلی و ساخت سامانه رادار دهانه مصنوعی فضاپایه تعیین گردیده است که طبیعتاً برای رسیدن به این هدف، باید گام‌های متعدد برداشته شود که این مهم در قالب یک نقشه راه در حال اجرا می‌باشد.

ب
    حسگرهای فضایی
    پژوهشکده مکانیک
    عملکرد صحیح سیستم کنترل وضعیت ماهواره به عملکرد صحیح و دقت حسگرها و عملکرد مناسب سیستم کنترل مربوط می‌شود. حسگرهای خورشید، افق زمین، ستاره، ژیروسکوپ‌ها و ... حسگرهایی هستند که به عنوان مرجعی برای تعیین موقعیت در ماهواره‌ها و فضاپیماها برای ثابت نگه داشتن وضعیت ماهواره در یک حالت مطلوب مورد استفاده قرار می‌گیرند.  این پژوهشکده با توجه به ماموریت محوله، وظیفه تامین حسگرهای پروژه‌های پژوهشگاه فضایی ایران در قالب مهندسی خرید، طراحی و ساخت، تست و صحه‌سنجی را به عهده دارد. به عنوان نمونه در این مسیر با توجه به نیاز کشور توجه ویژ‌ه‌ای به حسگر افق زمین صورت پذیرفت و پس از  استخراج   الگوریتم-های مختلف برای اندازه‌گیری زاویه چرخش نسبت به زمین، شبیه‌سازی جامعی برای این حسگر تهیه گردیده و اکنون آماده ساخت محصول می‌باشد.
    پ
    سیستم‌های ذخیره‌ساز انرژی الکتریکی
    پژوهشکده مکانیک
    این سیستم‌ها در سامانه‌های فضایی به منظور تأمین توان الکتریکی اجزاء متفاوت آن نظیر کنترل، ناوبری و هدایت، ارتباطات، کنترل وضعیت و مدیریت حرارتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع سیستم‌های ذخیره‌ساز شامل باتری‌های اولیه و ثانویه، ابر‌خازن‌ها، پیل‌های سوختی شارژپذیر، فلایویل‌ها و ابر رساناهای ذخیره کننده انرژی مغناطیسی می‌باشند.
    در راستای مأموریت‌های محوله، راهبرد کلان و نقشه‌ی راه     باتری‌های لیتیم-یون و لیتیم-پلیمر تهیه شده است و ساخت نمونه آزمایشگاهی باتری لیتیمی در حال انجام است. علاوه بر آن طراحی و ساخت نمونه باتری سیالی وانادیومی نیز با موفقیت به پایان رسیده است.
    ت
    تجهیزات فضایی
    پژوهشکده مکانیک
    این حوزه شامل مجموعه‌ای ازتجهیزات فضایی با فناوری بالا جهت به حداقل رساندن تأثیرات پدیده‌های فضایی در انواع سامانه‌ها و مأموریت‌های فضایی می‌باشد. شبیه‌سازی و مدل-سازی نرم‌افزاری و اعمال ملاحظات لازم بر پدیده‌های انتقال در طراحی تجهیزاتی نظیر سیستم لباس فضایی، جیره‌ی غذایی موجود زنده در فضا، سنسورهای بیولوژیکی، سیستم‌های مدیریتی گرمایی در این بخش انجام و نقشه‌ی راه الزامات حیاتی، تکنولوژیکی نیز تدوین شده است.

۵ زیرساخت های تحقیقاتی و توسعه ای

امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی این پژوهشکده شامل آزمایشگاه‌های تونل باد، متالورژی، ذخیره‌ساز انرژی، شیمی پلیمر، خواص مکانیکی، آنالیز مواد و کارگاه‌های پایلوت و ساخت می‌باشد. مجموعه آزمایشگاه‌ها با داشتن استاندارد ایزو ۱۷۰۲۵ به عنوان آزمایشگاه همکار سازمان استاندارد، به بخش‌های خصوصی، دولتی و دانشگاهی خدمات آزمایشگاهی ارائه می‌کنند و علاوه بر آن عضو شبکه آزمایشگاه‌های علمی ایران (شبکه شاعا) زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات و شبکه آزمایشگاه‌های فناوری‌های راهبردی، زیرمجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز می‌باشند.

۶ افتخارات

• ارائه و چاپ بیش از ۲۳۲ مقاله در کنفرانس‌ها، مجلات و همایش‌های داخلی و خارجی
    • چاپ و نشر ۳ عنوان کتاب ( ۲ عنوان تألیف، ۱ عنوان ترجمه )
    • ارائه و چاپ  ۹۳  مقاله در مجلات معتبر علمی داخلی و خارجی